StoryEditor

Čo ne/jesť pred pretekmi

28.05.2009, 09:00
O tréningových plánoch sme si už čo-to napísali a určite sme s nimi neskončili. Nechceme však opomenúť ani niečo veľmi dôležité – glycidovú výmenu.

O tréningových plánoch sme si už čo-to napísali a určite sme s nimi neskončili. Nechceme však opomenúť ani niečo veľmi dôležité – glycidovú výmenu.

Počas prípravy napríklad na maratón by nemal pretekár zabudnúť na úpravu svojho jedálneho lístka a na istú formu diéty.

Diéta spočíva v nasledovnom: Ak vychádzame z predpokladu, že pretek sa beží v nedeľu. Od pondelka do stredy vrátane, vylúčime z jedla všetko sladké. Obvykle to znamená piť vodu, minerálku, alebo nesladený čaj a vyhýbať sa sladkým jedlám.

Od štvrtka sa však jedálniček otočí a pretekár naopak - začne vyhľadávať sladké jedlá, bohaté na glycidy. Takto sa stravuje až do soboty. Telo je po predchádzajúcich dňoch vyhladované a glycidy si ukladá. Cez víkend sa dostane organizmus do normálu a podľa skúseností začne uvoľňovať glycidy asi po 11-tom kilometri preteku.

Túto diétu je však dobré si vyskúšať. Absolvovať ju prvý krát až pred pretekom, je zbytočný risk, ktorý by mohol ovplyvniť váš výkon.

Čo sú to glycidy?
Sú to jednoduché cukry – sacharidy obsiahnuté v živočíšnych a rastlinných tkanivách.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 03:05