StoryEditor

Super potraviny v strave športovca

08.07.2009, 07:00
Ako sme aj v minulosti spomínali, základom každého dobrého výkonu bežca je vyvážená strava. Dnes si teda povieme o skupine potravín Super foods.

Ako sme aj v minulosti spomínali, základom každého dobrého výkonu bežca je vyvážená strava. Dnes si teda povieme o skupine potravín Super foods.

S veľkou ponukou potravín na trhu sa vytvorila aj potreba vyčleniť určité potraviny s vyšším obsahom látok, ktoré majú pozitívne účinky na ľudský organizmus. Túto skupinu reprezentujú tzv. „Super foods“.

Super foods sú potraviny obsahujúce veľké množstvo fytochemikálií ( látky rastlinného pôvodu) a zoochemikálií (látky živočíšneho pôvodu), ktoré predchádzajú negatívnym javom a pripisujú sa im zdravotné účinky.

Fytochemikálie dnes vedci považujú za najväčšiu nádej pri skúmaní prevencie nádorov, a to sme pred nedávnom ani netušili, že existujú. Najväčším významom fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Účinne bránia pečeň, cievy, pankreas, genetický kód, krv a v neposlednom rade kĺby … Fytochemikálie najviac obsahujú rastlinné potraviny, ktoré by mali byť súčasťou vášho jedálneho lístku každý deň. Samozrejme, že ich nenájdeme v rezni, klobáse, ale ani v tvarohu alebo v paštéte, smotane a taktiež ich neobsahuje ani mlieko. Potraviny, v ktorých fytochemikálie nájdeme sú jednoznačne ovocie a zelenina. Každý kúsok napríklad papriky a každý hryz hrušky či broskyne obsahuje nespočetné množstvo fytochemikálií, ktoré vám ich menom pravdepodobne polámu jazyk, no ochránia vaše bunky pred nádorovými chorobami a podporia váš imunitný systém.

Zoochemikálie "CLO", čo znamená "konjugovaná kyselina linolová" a mastné kyseliny, pomáhajú blokovať rast tkanív, ktoré podporujú vznik rakoviny, obsahujú potraviny živočíšneho pôvodu. Predbežný výskum naznačuje, že CLO nemusia len potlačiť vznik rakovinových buniek, ale môžu tiež znížiť riziko srdcových chorôb, posilnenie imunitného systému, pomôcť budovať svalstvo. Šťastie pre nás je že, CLO
sú prirodzene sa vyskytujúce látky u zvierat, ako sú kravy, ale sú tiež prítomné najmä mäse a mliečnych výrobkoch, čo naznačujú aj výskumy vedcov.

Avšak na druhej strane sú vedci a odborníci, ktorý takúto kategorizáciu odmietajú, opierajúc sa o stále prebiehajúci výskum a nepoznané funkcie jednotlivých zložiek v ich komplexnom pôsobení.

Doposiaľ neexistuje žiadna právna definícia tohto pojmu. Právna legislatíva EU od 1. júla 2007 zakazuje predaj potravín s názvom „super foods“, pokiaľ neboli potvrdené serióznym vedeckým výskumom. Avšak, už dnes vieme, že vedecký výskum potvrdil preukázateľné pozitívne účinky v prevencii a liečení chorôb mnohých druhov ovocia a zeleniny (napr. sója, cibuľa, cesnak).

Pri samotnom vyhľadávaní a získavaní informácií o super foods sme zistili, že niektorí odborníci na výživu sa v zásade zhodujú na istých druhoch potravín. Skupinu super potravín tvoria: z rýb – losos; z orechov a semien – vlašské orechy; celé obilné zrná a ovos, zo zeleniny – brokolica, špenát, paradajky, cibuľa a cesnak; zo strukovín – fazuľa, sója; z ovocia – čučoriedky, pomaranče a z mliečnych výrobkov je to jogurt.

Nabudúce si povieme viac o rybách

Mgr. Eduard Polakovič, kondičný tréner a výživový poradca

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 20:36