StoryEditor

Potraviny pre pevné zdravie a skvelý výkon IV.

03.12.2009, 23:00
Tento týždeň vám prinášame ďalšie dve potraviny, ktoré by nemali chýbať v strave bežca - miešaný šalát a losos.

Tento týždeň vám prinášame ďalšie dve potraviny, ktoré by nemali chýbať v strave bežca - miešaný šalát a losos.

Pridajte do košíka: Miešaný šalát

Lepšie ako si do šalátu dať iba jeden druh šalátových listov, vyberte si radšej mix rôznych, ako napríklad čakanku, hlávkový šalát, kučeravý šalát, či polníček. Každý druh ponúka jedinečnú zmes fytochemikálii, ktoré pomáhajú v prevencii chorôb ako napríklad Alzheimer, rakovina, ochorenia srdca a cukrovka. Tieto fytochemikálie tiež obsahujú veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú svalom v regenerácii pri presilení. Ak nemáte chuť pripravovať si šalát doma, kúpte si rovno mix šalátových listov, ktoré kúpite v supermarkete.

Zaraďte do svojho jedálnička: Pridajte si do šalátu paradajky, uhorku, mladú cibuľku a dresing z olivového oleja (tuk z olivového oleja vám pomáha lepšie absorbovať fytochemikálie). Taktiež možete šalát dať do sendvičov, bagiet a podobne.
Tiež skúste zopár listov hodiť na rozohriatu panvicu, zľahka osmahnite kým nezvädnú a použite ich ako prílohu ku grilovanému lososu, kuraťu alebo inému chudému mäsu. Listové šaláty sa najlepšie uskladňujú v chladničke, najviac však 6 dní. Pozor ale aby nezvädli - nenchávajte mokré.

Pridajte do košíka: Lososa

Losos je kráľom rýb! Popritom, že je to vynikajúci zdroj kvalitných proteínov, losos je aj najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tieto základné tuky pomáhajú predchádzať zápalom, udržujú správne telesné funkcie, ktoré vedú k mnohým chorobám, vrátane astmy.

Nedávna štúdia dokázala, že u ľudí, ktorí jedli viac mastných rýb, bolo preukázané zlepšenie príznakov astmy, v priebehu troch týždňov. Ak ste nemohli jedávať morské ryby kvôli možnej PCB nákaze, tak sa zacieľte na umelo chované alebo divoké lososy.

Pridajte si do jedálnička: Pečený, grilovaný alebo varený losos s čerstvými bylinkami a citrónom. Varenie si odhadnite na 10 minút na každé 2 - 2,5 cm ryby (steaky alebo filety). Losos keď je hotový, by sa mal rozpadať na „vločky“. Predvarený alebo konzervovaný losos je výborný do šalátov, cestovín, polievok alebo na pizzu.

Čerstvý kus vydrží v chladničke 1 – 2 dni, ale ak ho zamrazíte, až približne 4 alebo 5 mesiacov.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 03:43