V seriáli surovín vhodných do vašej kuchyne, pokračujeme aj dnes. Prinášame vám celozrnné cestoviny a kura.
Pridajte do košíka: Celozrnné cestoviny
Cestoviny sú najlepším priateľom bežca, pretože obsahujú ľahkostráviteľné uhľohydráty, ktoré pomáhajú doplniť spálené zásoby energie. Celozrnné cestoviny sú najmenej priemyselne spracovávané cestoviny, a preto obsahujú viac vlákniny, ktorá vás zasýti, doplnkový vitamín B, ktorý je zásadný pri metabolizme energie, a lignany ktoré pomáhajú v boji proti chorobám.
Použitie: Cestoviny sú vynikajúcim jedlom pre bežcom, nakoľko sa dajú urobiť v jednom hrnci naraz. Zmiešajte ich so zeleninou, chudým mäsom, morskými plodmi alebo tofu. Skombinujte cestoviny s nejakou light omáčkou a trochou vášho obľúbeného syra a zapečte.
Pridajte do košíka: Kura
Bežci potrebujú približne o 50 až 75 % viac proteínov ako nebežci, aby sa im telo a svaly ľahšie zotavovali po tréningu. Iba jedna 120 gramová porcia kuraťa vám dodá polovicu dennej dávky proteínov, ktorú potrebujú bežci. Popri proteínoch kura obsahuje selén - stopový prvok, ktorý pomáha chrániť svaly pred úrazom. Ďalej obsahuje niacin - druh B vitamínu, ktorý reguluje spaľovanie tukov počas behu. Nové štúdie tiež predpokladajú, že ľudia ktorí si dajú ampulku niacinu do jedálnička (nepíše sa ako často) majú o 70% nižšie riziko Alzheimerovej choroby.
Použitie: Rôznorodosť kuracieho mäsa, robí z neho skvelé jedlo pre bežcov, ktoré pripravíte za krátky čas. Môžete ho piecť, grilovať, variť, urobiť z neho polievku. Kúsky kuraťa sú výborné do šalátu, cetovín alebo do sendvičov. Čerstvé kura vydrží v chladničke asi dva dni, ale taktiež ho môžete zmraziť približne na 6 mesiacov.
Inšpiráciu sme čerpali z runnersworld.com