StoryEditor

Zdravšie vianočné hodovanie

20.12.2009, 23:00
Blížia sa najočakávanejšie sviatky roka a s tým súvisiace aj špeciálne vianočné stolovanie. Už tradične sú naše vianočné stoly obťažkané veľkým množstvom výdatného a skôr nezdravého jedla. Napriek tomu bez veľkých výčitiek a raz do roka sa môže začať niekoľkodňový maškrtný maratón. A ako ho zvládnuť?

Blížia sa najočakávanejšie sviatky roka a s tým súvisiace aj špeciálne vianočné stolovanie. Už tradične sú naše vianočné stoly obťažkané veľkým množstvom výdatného a skôr nezdravého jedla. Napriek tomu bez veľkých výčitiek a raz do roka sa môže začať niekoľkodňový maškrtný maratón. A ako ho zvládnuť?

Po celodennom pôste, ktorý drží na Štedrý deň veľa domácností, sa už nevieme dočkať, kedy zasadneme k spoločnému stolu a doprajeme si niekoľkochodové menu. Výber jedál počas štedrej večere sa líši v závislostí od rodinných zvyklostí, či regionálnych tradícii. No spoločným menovateľom je určite vyprážaný kapor alebo iná ryba, spolu s majonézovým šalátom. Vo všeobecnosti platí, že ide o deň, kedy sa konzumujú jedlá s veľkým obsahom kalórií, tukov a cholesterolu. Dôsledkom toho potom môžu byť problémy spojené s trávením, prílišnou únavou, poprípade aj pálením záhy.

Absolútny pôst
Ak chceme v tento deň dodržať absolútny pôst, mali by sme si na večeru dopriať len malé porcie a s dostatočným časovým odstupom. Vyhneme sa tak zbytočným tráviacim problémom, keďže nepripravený a stiahnutý žalúdok by mohol mať problémy so spracúvaním veľkého množstva potravy.

Striedmy pôst
Pri dodržaní striedmeho postu sa riadime pravidlom: prvoradé sú kvalitné raňajky (obilniny, ryža, jogurty, orechy a pod.). Počas dňa nezabúdajme na pravidelný prísun malých porcií čerstvého ovocia alebo rôznych jadrovín, kvôli dostatku energie až do večere.

Zdravšie a ľahšie alternatívy

Ťažkosti však môžu nastať a prísť po skonzumovanej večeri, ktorú tvorí výdatné menu. A to do akej miery už ovplyvňujú viaceré faktory: množstvo jedla, spôsob tepelnej úpravy a použité ingrediencie. Preto aj tu platí pravidlo: menej je viac. V našom prípade: zjeme menej, budeme zdravší. Rovnako sa snažme vyhýbať príliš mastným jedlám a na prípravu jednotlivých chodov na vianočnom stole (hlavne šalátov) používajme skôr nízkotučné potraviny a voľme radšej ľahšie alternatívy (napr. majonéza s nižším obsahom tuku). Sladkovodnú alebo morskú rybu, ktorá má vyšší obsah prospešných omega 3 mastných kyselín, namiesto vyprážania skôr upravme pečením.

Acidobazická rovnováha v organizme
Počas ďalších vianočných dní pretrváva opakovaná a stereotypná konzumácia jedál s nízkym nutričným obsahom: vyprážané ryby, šťavnaté rezne, zemiakové šaláty, slané a sladké dobroty. Neobmedzujeme sa pritom ani v prijme sladkých i alkoholických nápojov.

Aby telo správne fungovalo musí byť dodržaná acidobázická rovnováha, čo znamená vyvážený pomer kyselín a zásad. Väčšina potravín ako mäso, živočíšne tuky, ryby, biela muka a biely cukor, tiež čokoláda, syry, ktoré v hojnom množstve počas sviatkov konzumujeme, sú kyselinotvorného charakteru. Na to, aby v organizme pretrvávala potrebná rovnováha, potrebujeme pravidelný príjem aj zásaditých látok (Na, Ca, K, Mg, Fe a iné). Ak neutralizáciu kyselín nedokážeme zabezpečiť dodaním potrebných prvkov v plnohodnotnej strave, naše telo ich čerpá zo zásob v zuboch, kostiach, tkanivách a organoch. Preto siahnime po potravinách zásaditého charakteru: čerstvá koreňová alebo listová zelenina, čerstvé ovocie a strukoviny, ktoré majú silne zásadotvornú povahu. Inak by sme mohli trpieť bolesťami hlavy, črevnými, či tráviacimi problémami alebo aj oslabenou imunitou.

Aj keď počas Vianoc hlavne oddychujeme, nezabúdajme aj na pravidelný pohyb. Ak chceme zvýšiť výdaj kalórií oproti už tak vyššiemu príjmu, doprajme si hodinku prechádzky alebo rýchlej chôdzi na čerstvom vzduchu, poprípade populárny nordic walking. Tým, že naše sviatky skvalitníme vhodným výberom jedál v kombinácii s aktívnym pohybom nebudeme musieť v novom roku riešiť otázku ako zhadzovať nadbytočné kila, ktoré sme nabrali počas vianočných sviatkov.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 14:01