Sériu surovín vhodných do kuchyne bežca dnes uzavrieme tromi, ktoré by vo vašom nákupnom košíku nemali pri najbližšom nákupe chýbať.
Pridajte do košíka: Mrazené mixované bobuľovité ovocie
Farebné zložky, ktoré robia z čučoriedok modré, z černíc tmavo fialové a maliny sýtočervené, sa nazývajú antokyaníny – silná skupina antioxidantov, ktoré pomáhajú v prevencii proti Alzheimerovej chorobe a niektorých druhov rakoviny.
Antokyaníny môžu tiež pomôcť s rekonvalescenciou po bežeckom tréningu. Vynikajúce je, že táto skupina ovocia obsahuje iba 60 kalórií na jednu šálku. A zapamätajte si, že mrazené sú rovnako výživné ako čerstvé, ale vydžia dlhšie (takmer 9 mesiacov).
Použitie: Mrazené bobule sú výborným základom pre šejk a ani ich nemusíte rozmrazovať. Ak ich už rozmrazíte zjedzete ich, či pridajte do jogurtu s posekanými orechami alebo si nimi oživte bežné cereálie.
Pridajte do košíka: Tmavá čokoláda
Ako bežec si zaslúžite aspoň jednu neresť – zvlášť keď sa po nej môžete cítiť skvele. Čokoláda obsahuje účinné antioxidanty nazývané flavonoly, ktoré zvyšujú zdravie srdca. V jednej štúdií tím futbalistov malo nižší krvný tlak a výšku cholesterolu a menej škodlivého cholesterolu LDL už po dvoch týždňoch konzumácie čokolády. Ďalší výskum ukazuje, že flavonoly z čokolády zmierňujú zápal napomáhajú predchádzať krvným zrazeninám.
Všetky čokolády však nie sú zdravé. Po prvé: tmavá čokoláda (čím tmavšia, tým lepšia) vo všeobecnosti obsahuje viac flavonolov, ako mliečna. Taktiež spôsob akým sú spracované kakaové bôby môže ovplyvniť účinok flavonolov.
Použitie: Okrem toho najjednoduchšieho – "zjedzte ju!", skúste pridať tmavú čokoládu do zmesy sušeného ovocia a orieškov, namáčajte si ju do arašidového masla alebo skombinujte s ovocím pre extra dávku antioxidantov. Ale nezabúdajte pri tom na kalórie.
Dobrým tipom ako na to, je kúpiť čokoládu balenú po jednotlivých kúskoch
Pridajte do košíka: Nízkotučný jogurt
Okrem toho, že jogurt je výborným zdrojom proteínov a vápnika (1 šálka poskytne 13 gramov proteínov = 40 % z dennej potreby dávky vápnika), pričom nízkotučný jogurt so živými kultúrami poskytuje baktérie, ktoré sú prospešné pre vaše optimálne trávenie. Tieto dobré baktérie tiež majú protizápalové účinky, ktoré môžu uľaviť pri artritíde. Nezabúdajte hľadať symbol živých kultúr na kelímkoch!
Použitie: Nízkotučný jogur je výborný s ovocím, granolou, alebo orechmi, prípadne ako základ do mliečnych nápojov. Čistý jogurt môže byť zmiešaný s uhorkou pokrájanou na kocky a bylinkami ako napríklad kôpor a poslúžiť ako skvelý dressing na tofu, kura, rybu alebo iné mäso. Jogurt tiež môžeme použiť ako šalátový dresing s vínnym octom a bylinkami. Zmiešajte ho s čerstvou salsou a máte dip k zelenine alebo pečeným zemiakom.
Dobrú chuť a do behania!
Predchádzajúce časti:
Potraviny pre pevné zdravie a skvelý výkon I. (mandle a vajíčka)
Potraviny pre pevné zdravie a skvelý výkon II. (topinambury a celozrnné cereálie)
Potraviny pre pevné zdravie a skvelý výkon III. (pomaranče a čierna fazuľa)
Potraviny pre pevné zdravie a skvelý výkon IV. (losos a miešaný šalát)
Potraviny pre pevné zdravie a skvelý výkon V. (celozrnný chlieb a mrazená zeleninka)
Potraviny pre pevné zdravie a skvelý výkon VI. (celozrnné cestoviny a losos)
inšpiráciu sme čerpali z runnersworld.com