StoryEditor

5 stravovacích rád pre bežcov

10.05.2010, 00:00
Bežci potrebujú pre svoj výkon a rozvoj kondície kvalitné palivo a my vám prinášame 5 zdravých tipov, ktorými sa riaďte aj vy.

Bežci potrebujú pre svoj výkon a rozvoj kondície kvalitné palivo a my vám prinášame 5 zdravých tipov, ktorými sa riaďte aj vy.

1. Zamerajte sa na nespracované potraviny
Majte v chladničke (resp. v mrazničke) ryby, chudé mäso, zeleninu a ovocie. Poskytnú vám zdraviu prospešné živiny a zároveň dodajú energiu pre váš tréning a následne pomôžu pri regenerácii. Vyberajte si však hlavne čo najmenej tepelne spracované potraviny!

2. Jedzte malé porcie po celý deň
I keď veľa odborníkov radí jesť tri hlavné jedlá denne, pre bežcov to až tak neplatí. Bežec totiž potrebuje viac kalórií už počas celého dňa, i keď má možno sedavé zamestnanie. Tým si zabezpečuje vyrovnanú hladinu energie počas celého dňa, bez pocitu hladu.

3. Neodopierajte si potraviny, ktoré milujete
Je veľmi dobre známe, čo sa stane, keď si nedoprajete vaše obľúbené potraviny. Jeden deň si ich budete odopierať a na ďalší ich zjete trojnásobok. Bude lepšie, ak si ich bez akýchkoľvek výčitiek doprajete, keď vám na ne príde chuť.

4. Mixujte jedlá
Pokúste sa nepadnúť v jedení do stereotypu, pretože jedlo sa vám rýchlo obje a prestane vám chutiť. Je veľa surovín bohatých na sacharidy, ktoré môžete rôzne striedať – napríklad kuskus, ryža, či cestoviny. Tiež nezabudnite na zeleninu, či ovocie, práve podľa sezóny a zaraďte ju do jedálnička v dostatočnom množstve.

5. Nezabudnite na bielkoviny
Často sa sústredíme hlavne na množstvo sacharidov v našej strave a koľko sme ich asi spálili. Zabúdame pri tom na bielkoviny. Tie vedia regenerovať poškodené tkanivá, ako mihnutím zázračného prútika. Mali by byť v strave v pomere približne 15 percent z celkového množstva počas celého dňa. Dobrým zdrojom bielkovín sú strukoviny, nízkotučné mlieko, syry, či vaječný bielok.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:03