Hlavou zložkou Hummusu je cícer - strukovina považovaná za jednu z najkvalitnejších a to vďaka vysokému percentu sacharidov - necelých 50 % a asi 15-30 %bielkovín, pričom tuk je v ňom zastúpený približne v 7 %. Okrem iného obsahuje veľa vápnika, železa, vitamínu B15 a vlákniny (okolo 15 %).
Potrebujeme:
Hummus:
balíček cícera (asi 400 g)
8 PL pasta tahini (pasta vyrobená z rozdrvených sézamových semiačok)
citrón
soľ
cesnak
olivový olej
na posypanie petržlenová vňať
Pita:
1/2 kg hladkej múky
300 ml vody
PL cukru
droždie
Postup:
Cícer si večer pred varením namočíme do vody. Následne ho uvaríme do mäkka a dáme ho do mixéra a pridáme trosku vody, v ktorej sme cícer varili, pridáme soľ a jeden celý citrón. Pridáme 8 lyžíc pasta tahini a mixujeme až do hladkej hmoty, aj spolu s polievkovou lyžicou cesnaku roztlačeného v oleji.
Pripravíme si arabský chlieb - kvások z múky, cukru a droždia s vodou. Rukou vypracujeme cesto a necháme kysnúť. Potom z cesta vytvarujeme asi 5 menších bochníkov a necháme ešte trochu pokysnúť. Následne ich rozvaľkáme na veľkosť približne priemeru 20 centimetrov a kladieme na v trúbe vyhriaty plech. Cesto sa nafúkne.
Spôsob servírovania:
Hummus naložíme na tanier a do stredu spravíme prihlbinku, kam nalejeme trošku olivového oleja. Podávame s arabským chlebom Pita.
Dobrú chuť!