Ryža Basmati je známa ako tá najušľachtilejšia ryža s nízkym glykemickým indexom a veľa športovcov ju vyhľadáva práve preto. V spojení s fazuľou je toto jedlo plnohodnotným hlavným jedlom nie len pre vegetariánov!
Potrebujeme:
200 g ryže Basmati
200 g šampiónov
hrsť fazule
menšia mrkva
lyžica oleja
lyžicka masla
1/2 lyžice sójovej omáčky
cibuľa
4 ks klinčeky, 1ks celého badiánu
na špičku lyžičky čili mleté
na špičku čierneho korenia
soľ
Postup:
Fazuľu, ktorú sme si večer predtým namočili dáme variť. Zatiaľ si pripravíme ryžu klasickým spôsobom - opražíme na oleji, zalejeme vodou a počkáme, kým sa všetká nevyparí.
Na hlbokej panvici dáme speniť cibuľku a mrkvu, po chvíli pridáme šampióny nakrájané na pásiky, polejeme sójovou omáčkou a premiešame. Pridáme badián, klinčeky a čili korenie. Podlejeme vodou a dusíme asi štvrť hodinku.
To udusenej zmesi pridáme uvarenú fazuľu a čierne korenie, necháme odpariť tekutinu. Pridáme uvarenú ryžu a opražíme. Dosolíme a jemne miešame.
Podávame teplé, prípadne posypané syrom. Nezabudnite vybrať badián, prípadne klinčeky, aby sa nedostali na tanier a niekto ich nerozkusol.
Dobrú chuť!