StoryEditor

Dobre temperované sústa (II.)

09.09.2010, 08:00
Chcete vedieť, čo zaradiť do vášho jedálneho lístka a čo obmedziť? Rady, ktoré prinášame by sa mali stať pravidlom každého bežca, ktorému záleží na tom, aby strava, ktorú konzumuje bola vyvážená a nie iba zhluk prázdnych kalórií.

Chcete vedieť, čo zaradiť do vášho jedálneho lístka a čo obmedziť? Rady, ktoré prinášame by sa mali stať pravidlom každého bežca, ktorému záleží na tom, aby strava, ktorú konzumuje bola vyvážená a nie iba zhluk prázdnych kalórií.

SLOVENSKO NIE JE ALJAŠKA
Sychravé počasie nie je práve ideálne pre náročný tréning. Ak nemrzne, rastie riziko vírusovej infekcie, stúpa výskyt plesní, inverzia drží pri zemi ozón a priemyselné splodiny. Klesajúca teplota síce znižuje riziko dehydratácie a zvýšená vlhkosť zlepšuje prenos kyslíka, ale rovnako sa aj zvyšuje pravdepodobnosť prechladnutia. Dobre informovaný športovec je určite vybavený vhodným oblečením. Nanešťastie však vytrvalci nemávajú k dispozícii dostatočnú prirodzenú ochranu pred chladom – podkožný tuk. Práve naopak, pretože pre vytrvalcov je podkožný tuk prekážkou kvalitných výkonov.

Ďalším špecifikom zimného a jarného počasia je nedostatok slnečného svitu. Slnečné svetlo ovplyvňuje produkciu hormónov a jeho nedostatok pôsobí na ľudskú psychiku negatívne. To všetko sa podieľa na tom, že v zime stúpa výskyt ochorení horných ciest dýchacích, prípadne i depresívnych stavov.
V minulosti niektorí športoví fyziológovia radili športovcom, aby v chladných obdobiach roku zvýšili konzumáciu tukov. Toto odporúčanie sa zdôvodňovalo nutnosťou zaistiť dostatok energie v období, keď sa v dôsledku nízkej teploty okolia zvyšujú nároky na termoreguláciu, čo spôsobuje zvýšené straty energie. A tuky predsa obsahujú dvakrát viac energie ako sacharidy. Správne. Až na to, že nežijeme na Aljaške, a preto sa stretávame s prostredím s nízkou teplotou iba počas veľmi obmedzeného obdobia. Okrem toho sa v období roka, keď je najmenej slnečného svitu, „automaticky“ znižuje výdaj energie v pokoji.

Faktom je, že toto obdobie vyvoláva u väčšiny ľudí zvýšenú konzumáciu energie (avšak nie oprávnenú), a preto ľudia najviac priberajú práve počas zimy. Ľudia trpiaci nadváhou sa v tomto období obávajú, že opäť priberú. Hlavným dôvodom ich problémov je významne znížená fyzická aktivita. Prinajmenšom tá, ktorej sa hovorí outdoorová.

Epochu vyznávačov tukov vystriedalo dlhé obdobie, keď odborníci zdôrazňovali význam systematickej konzumácie sacharidov ako základných energetických zdrojov. Rady boli určené ako bežnej populácii, tak špeciálne aj vytrvalcom. Objavila sa sacharidová superkompenzačná diéta (SSD), ktorej princíp síce mal vedecký základ, ale drvivá väčšina športovcov ju, žiaľ, nedokázala správnym spôsobom interpretovať.

ZVÝŠENÝ PRÍJEM TUKOV KOMPENZUJTE
ZNÍŽENÍM KONZUMÁCIE SACHARIDOV.
ZABUDNITE NA KOLÁČE A ZÁKUSKY.



Článok je pokračovaním jeho prvej časti: Dobre temperované sústa.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 11:13