StoryEditor

Dobre temperované sústa (IV.)

23.09.2010, 00:00
Vedeli ste, že podľa počasia je dobré prispôsobiť aj jedálniček? Ktoré suroviny a jedlá jesť a ktorým sa radšej vyhnúť sa dozviete v dnešnom článku, ktorý zároveň uzatvára náš krátky seriál o dobre temperovaných sústach.

Vedeli ste, že podľa počasia je dobré prispôsobiť aj jedálniček? Ktoré suroviny a jedlá jesť a ktorým sa radšej vyhnúť sa dozviete v dnešnom článku, ktorý zároveň uzatvára náš krátky seriál o dobre temperovaných sústach.

TEPLOM PROTI CHLADU
Jednou z najvhodnejších ciest k správnej skladbe výživy je rešpektovať prírodné cykly tak, ako to robí napríklad východná medicína. Chladné počasie by vás podľa týchto zásad malo inšpirovať ku konzumácii „zahrievacích pokrmov“.

Čo to je? Je to pomerne zložité, ale v praxi sa stačí riadiť odporúčaním konzumovať v chladných obdobiach roku väčší počet teplých jedál s vyšším podielom (vhodných) tukov. Niekto bude možno prekvapený, ale to predpokladá, naopak, menší príjem čerstvého ovocia, predovšetkým citrusového, menej čerstvých zeleninových šalátov, zato viac pečenej zeleniny. Stačilo by napríklad nahradiť pečené kurča s ryžou pečeným lososom s pečenou zeleninovou zmesou. Mali by ste konzumovať viac masla, olivového a ľanového oleja. Neuškodí ani mäso, pokiaľ by ste mali na tanieri bôčik alebo ešte horšie karbonátky. Nemalo by vám prekážať štipľavé korenie, napríklad ostré karí alebo čili papričky (tento tip platí iba pre tých, ktorí zvládnu také pokrmy).

S ohľadom na to, že váš výdaj energie asi nebude významne prevyšovať úroveň obvyklú v letných mesiacoch, bude treba zvýšený príjem tukov kompenzovať znížením konzumácie sacharidov. A tak, prosím, zabudnite na koláče, croissanty, pirôžky, pizzu a zákusky. Nikto netvrdí, že vôbec nesmiete sladkosti. Ale čo tak sa radšej poobzerať po mandľovej alebo sezamovej paste v predajniach zdravej výživy?

Intuitívna výživa je to, čo väčšinou v podstate praktikujeme celý život. Až na to, že svoje telo už poriadne nepočúvame tak ako naši predkovia. Nadbytok potravín, obrovský sortiment a mimoriadne klamlivá a vtieravá reklama dostáva mnoho ľudí na inú cestu, než akú by si mali sami zvoliť. Intuitívna výživa je dnes aj odborne rešpektovaným výživovým štýlom. Háčik je iba v tom, že sa o tom veľa nehovorí, odborníci by nemali čo riešiť. Trápi vás hlad po cukre? Doprajte si ho. Ide o signál vášho tela, aby ste mu dopriali sacharidy. Iba sa pri tom snažte ubrániť túžbe napratať do seba obrovské množstvo zákuskov zapitých limonádou, a to všetko navyše vo veľmi krátkom čase. Oveľa lepšiu službu vám spraví ovsená kaša (radšej bez mlieka) s maslom a javorovým sirupom alebo puding s duseným ovocím (keď už nemôžete byť bez mlieka). A radšej ako rôzne „zdravé“ keksíky a tyčinky, ktoré sľubujú energiu na cesty, si doprajte ryžový nákyp.

PREČO SI ODPUSTIŤ MLIEKO A LACNÉ TYČINKY?
Názory na konzumáciu mlieka sa značne rôznia. Jedna z najnovších štúdií napríklad tvrdí, že mlieko ako jeden z prvých „regeneračných nápojov“ po ukončení výkonu je vhodnejší ako iné druhy nápojov. Možno by to aj platilo, pokiaľ by ste mali k dispozícii čerstvé (a teda nepasterizované ) mlieko v bio kvalite. Bežne používané priemyselné pasterizované mlieko v skutočnosti zahlieňuje, navyše niekomu spôsobí zápchu a inému hnačku. Ktorý z týchto dvoch variantov nastane, závisí na individuálnej tolerancii. Namiesto nápoja zo škatule však môžete použiť produkty športovej výživy, ktoré využívajú suroviny, ktorým sa hovorí mliečne deriváty. Do úvahy prichádzajú predovšetkým koncentráty vyrobené zo špeciálne technologicky upravenej srvátky. To neznamená, že si kúpite priamo sušenú srvátku, ktorá je už dnes bežne dostupná, pretože to je de facto predovšetkým mliečny cukor – laktóza. A práve ten je pre väčšinu dospelých problematický. Bielkovín je v ňom skutočne veľmi málo.

Ak ide o drvivú väčšinu lacných tyčiniek a oblátok, tie zasa obsahujú priveľa obyčajného cukru, ale hlavne veľa tukov v nevhodnej forme. Lacné potravinárske stužené tuky obsahujú nezdravé, takzvané trans-mastné kyseliny. Keď už si aj nejakú tyčinku kúpite, potom radšej s polevou z pravej horkej čokolády a s marcipánovou (čo znamená mandľovou) náplňou. Cereálne tyčinky (takzvané müsli tyčinky) obsahujú ťažko stráviteľnú zmes obilných vločiek, veľa cukru (sirupu) a opäť nie príliš vhodné tuky. Iste by sa na trhu našli produkty uspokojivej kvality, ale rátajte s tým, že ich cena je oveľa vyššia ako v prípade lacných produktov. Vhodné výrobky by ste mali hľadať v predajniach športovej výživy, ale ani tam nekupujte tie, v ktorých je prevaha sóje.


Energia do chladu:


Viac článkov o strave nájdete v sekcii Strava

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 20:58