StoryEditor

Čerpajte zdravie z mora

30.09.2010, 01:00
Selén, jód, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny alebo vitamín A vaše telo nutne potrebuje. Na našich poliach však nerastú, preto ich musíme získať z iného zdroja.

Selén, jód, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny alebo vitamín A vaše telo nutne potrebuje. Na našich poliach však nerastú, preto ich musíme získať z iného zdroja.

More je bohatou zásobárňou zdravia, z ktorej čerpajú zdroje svojej dlhovekosti mnohé prímorské národy. Pre našincov sú dary mora – ryby, riasy a rôzne chutné potvorky – žiaľ iba obmedzene dostupné. Z času na čas by sme si ich mali dopriať aj my suchozemci, hoci sú pre nás relatívne drahé. Obsahujú totiž cenné látky, ktoré inak môžeme nahradiť iba pomocou priemyselne spracovaných doplnkov.

NENAHRADITEĽNÝ ZDROJ
Snáď najcennejších darom, aký získavame z množstva morských živočíchov, sú stopové prvky selén a jód. V prípade viacerých rýb z chladných vôd ide o stále viac cenené omega-3 nenasýtené mastné kyseliny (bohato zastúpené napríklad v lososoch, kambalách, makrelách či tresčej pečeni). Pre športovcov slúži aj ako zdroj ľahko stráviteľných bielkovín. Ich obsah je v morských rybách obyčajne vyšší ako v bravčovom mäse (14,5 %), väčšinou sa vyrovnáva hovädziemu (17,5 %) a často aj kuraciemu mäsu (22,5 %). Okrem uvedených stopových prvkov morské ryby obsahujú širokú škálu minerálov a vitamínov.

Hoci má konzumácia morských živočíchov pozitívne účinky, predstavuje aj isté riziká. Za niektoré z nich môžu ľudia, napr. znečistené more, látky užívané v priemyselných chovoch, ale niektoré riziká sú prirodzeného charakteru. Opatrní by ste mali byť v prípade, ak vy alebo vaše deti trpíte alergiou. Vysoký obsah bielkovín súčasne vedie aj k vyššiemu podielu purínov v strave. Tieto látky sú prospešné, ale v prípade ľudí s narušenou funkciou ľadvín môžu viesť k tvorbe kryštálikov kyseliny močovej a následne k ochoreniu, ako je dna. Problém môže nastať aj v prípade, že sa začnete prejedať krevetami alebo kalmarmi. Obsahujú totiž nadpriemerné množstvo potravinového cholesterolu, s ktorým si organizmus moderných ľudí nevie úplne poradiť. Inak zdravého človeka morské ryby iba posilnia.


Cenné látky v morských živočíchoch
* Minerály: selén, jód, železo,
vápnik (konzervované ryby vrátane
kostí, napríklad sardinky), draslík, fosfor

* Vitamíny: vitamíny radu B (B3
– niacín, B6, B12), vitamín A (tresčia
pečeň, niektoré tučné ryby), vitamín H – biotín

* Omega-3 nenasýtené kyseliny
(hlavne tučné ryby, ale aj treska)

ČO NA STÔL?
Ponuka mora je bohatá, až zrak prechádza. Najvyššie bývajú cenené „elitné“ ryby ako losos či rôzne druhy kambál, pre gurmánov sú pochúťkou langusty, kraby, krevety, ustrice a špeciálne pripravené mušle. Z nutričného hľadiska sú najlepšie ryby z chladných vôd, ale aj medzi nimi existujú veľké rozdiely. Napríklad rôzne druhy lososovitých rýb sa výrazne odlišujú obsahom tukov a bielkovín. Ideálne sú síce čerstvé (respektíve chladené) ryby, ale môžete siahnuť aj po mrazených morských plodoch. Najjednoduchším spôsobom prípravy, pri ktorom sa zachová vysoký obsah živín, je grilovanie, prípadne pečenie na rozpálenom tuku. Ryby stačí osoliť, posypať základnými koreninami (alebo špeciálnymi koreninami na ryby), obaliť v múke a krátko opiecť, aby sa nevysušili.

MAJSTROVSKÁ POCHÚŤKA
Majstri šéfkuchári spravidla radia k najviac ceneným rybám spolu s lososom rôzne druhy kambál (potvory s očami na jednej strane tela). Vyskúšajte luxusnú úpravu halibuta, uznáte, že sa nemýlia.

Pečený halibut
Zohrejte trúbu na 220 °C. Do zapekacej misy nalejte dve lyžice panenského olivového oleja a dve lyžice citrónovej šťavy. Halibuta položte na papier na pečenie, aby sa nepripaľoval, osoľte, posypte korením a pokvapkajte dressingom podľa chuti. Vložte do misy a pečte asi dvanásť minút, v strede by mal mať opálové, nie hnedé zafarbenie. Počas pečenia uvarte v slanej vode drobné cestoviny orzo (tvarom sa podobajú na ryžu) tak, aby boli mäkké, ale pevné. Cestoviny sceďte, do panvice kvapnite trochu oleja a cesnak a asi jednu minútu poduste na strednom ohni. Potom pridajte cestoviny, rajčiny a špenát, osoľte a okoreňte. Miešajte, kým sa jednotlivé prísady dôkladne nepremiešajú. Nechajte krátko odstáť, aby špenát „rozkvitol“. Cestoviny rozložte na taniere a zhora položte pečeného halibuta (môžete ho ešte poliať dressingom).

Suroviny (na dve porcie)
• 200 gramov halibuta
• 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
• 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
• 1 šálka cestovín orzo
• jemne nasekaný strúčik cesnaku (podľa chuti aj viac)
• 4 šálky čerstvých špenátových listov (predávajú sa vákuované pod názvom baby špenát)
• 1 šálka rozpolených cherry rajčiniek
Čas prípravy: 25 minút

Nie je ryba ako ryba

(výživová hodnota rôznych druhov morských živočíchov sa môže výrazne líšiť)


menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 14:25