StoryEditor

Minerály - ktoré, koľko a prečo?

01.04.2011, 00:00
Telo ich potrebuje, ale samo si ich nevytvorí. Minerály a stopové prvky sú preto dôležitou súčasťou výživy. Problém je, že ak vášmu telu chýbajú, nedá vám to hneď najavo.

Telo ich potrebuje, ale samo si ich nevytvorí. Minerály a stopové prvky sú preto dôležitou súčasťou výživy. Problém je, že ak vášmu telu chýbajú, nedá vám to hneď najavo.

Ľudské telo potrebuje sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor, chróm, mangán, železo, kobalt, meď, zinok, molybdén a selén. Naopak, škodlivo naň pôsobí hliník, kadmium, ortuť, olovo, arzén a nikel. Nedostatok potrebných vitamínov (rovnako ako nadbytok nežiaducich toxických látok) môžete pomerne dlho subjektívne dobre znášať. Ak však tento stav trvá príliš dlho, prídu ťažkosti. Pri správnej diagnóze ich ľahko zaženiete tým, že doplníte chýbajúce minerály. Je však potrebné to už potom riešiť rýchlo, pretože dlhodobý nedostatok niektorých minerálov vás môže zraziť na kolená. Nielen kolapsu, ale aj viacerým malým problémom, ktoré bežne vnímate ako niečo, čo skrátka k životu patrí a je potrebné sa s tým vyrovnať, v mnohých prípadoch predídete tým, že sa budete minerálmi vo svojom organizme zaoberať preventívne. Stručne povedané, určite má zmysel hlbšie sa venovať stavu minerálov vo vašom tele.

Ako zistíte stav minerálov v tele
Najúčinnejším spôsobom je minerálna analýza vlasov. Nerastné látky a stopové prvky sa v nich totiž ukladajú úmerne k množstvu obsiahnutému v celom tele. Vo vlasoch je pritom desaťkrát viac minerálov ako v krvi. Aj vďaka tomu je minerálna analýza vlasov presná a spoľahlivá. Väčšina laboratórií, ktoré vlasy analyzujú, funguje dobre aj sprostredkovane – vzorku na rozbor im jednoducho pošlete poštou. Vlasy umyté bežným šampónom a dobre opláchnuté čistou vodou bez kozmetických prípravkov a vysušené odstrihnite pokiaľ možno celé až od pokožky. Vlas totiž vyrastie len asi o 12 milimetrov za mesiac. Ak si ho teda odstrihnete 6 cm od hlavy, pri analýze zistíte stav, ktorý zodpovedá obdobiu pred piatimi mesiacmi.

Vstrebávanie
Vstrebávanie jednotlivých minerálov závisí do značnej miery od formy, v akej ich konzumujete (v strave alebo rozptýlené v tekutine ich bude organizmus vstrebávať ľahšie ako v tabletkách – a viazané v zlúčeninách ľahšie ako samotné). Tiež záleží na ich vzájomnom pomere – ako v tele, tak v potravinách alebo nápojoch, z ktorých ich získavate. Ľahšie vstrebateľné budú minerály vo forme multiminerálneho prípravku ako jednotlivé preparáty obsahujúce len konkrétny prvok.

Nabudúce vám prinesieme informácie o jednotlivých mineráloch (k čomu sú dobré, kde ich vieme nájsť, koľko je potrebné ich denne prijať, atď).

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 21:34