StoryEditor

Tekuté zlato

24.05.2011, 00:00
Aj takto by sa dalo povedať olejom, ktoré vedia do nášho jedálnička priniesť nespočetne veľa potrebných živín. Ak si dusíte zeleninu na repkovom oleji, či pokvapkávate šalát extra panenským olivovým olejom, buďte si istý, že váš organizmus zásobujete zdravými tukmi a antioxidantmi. Vedeli ste však, že neexistuje iba olivový, slnečnicový, či repkový olej?

Aj takto by sa dalo povedať olejom, ktoré vedia do nášho jedálnička priniesť nespočetne veľa potrebných živín. Ak si dusíte zeleninu na repkovom oleji, či pokvapkávate šalát extra panenským olivovým olejom, buďte si istý, že váš organizmus zásobujete zdravými tukmi a antioxidantmi. Vedeli ste však, že neexistuje iba olivový, slnečnicový, či repkový olej?

A že sú oleje ešte bohatšie na svoje pozitívne prvky, ako samotný olivový olej? Patria medzi ne olej z vlašských orechov, ľanový olej, či dokonca sezamový olej.

Konzumácia olejov totiž pomáha vstrebávať vitamíny, ktoré sú rozpustné výhradne v oleji (hlavne vitamíny skupiny A, E, K, či D) a zároveň pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnych ochoreniam a vysokému tlaku. Oleje okrem zdravých tukov ponúkajú aj doplnenie jedla o úžasnú chuť.

Repkový olej
Často zavrhovaný, kritizovaný, ale i napriek tomu bohatý mononenasýtené tuky. Má svetlú a neutrálnu chuť a najnižšie množstvo nenasýtených tukov zo všetkých jedlých olejov. Jediná polievková lyžica obsahuje približne šestinu odporúčanej dennej dávky vitamínu E, ktorý je nevyhnutný pri pôsobení voľných radikálov.

Extra panenský olivový olej (Extra Virgin)
Skladá sa prevažne z mononenasýtených tukov, je minimálne tepelne spracovávaný – za studena lisovaný a preto si zachováva vysoké množstvo antioxidantov, vrátane už spomínaného vitamínu E a tiež zlúčeninu oleocanthal, ktorá má vďaka svojim účinným látkam pozitívne účinky podobné ibuprofénu – znižuje zápalové procesy v tele. Olivový olej uskladňujte na chladnom a tmavom mieste, oxidáciou sa totiž začne rozpadať a stratí svoje pozitívne účinky.

Ľanový olej
Pochádza z osiva rastlín ľanu a je bohatý na omega 3 mastné kyseliny – tzn. polynenasýtené mastné kyseliny. V skutočnosti obsahuje viac protizápalových účinných látok, ako rybí olej, takže tí, ktorí majú bolesti kĺbov, či astmatické záchvaty pri zvýšenej fyzickej aktivite, je to dobrá správa. Pre vegetariánov predstavuje jeden z mála zdrojov omega 3 neživočíšneho charakteru.
Ľanový olej používajte iba v studenej kuchyni. Teplom horkne a prichádza o všetky omega 3 mastné kyseliny. Skladujte ho v chladničke.

Sezamový olej
Je rozdelený rovnakým dielom na mono- a polynenasýtené tuky a môžeme mať pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi a samotný krvný tlak. Olej reguluje krvný tlak a hladinu cukru v krvi na normálne hodnoty.
Sezamový olej je na chuť veľmi intenzívny, používajte ho pre to opatrne a radšej často, aby bolo jedlo pre vás pôžitkom!

Olej z vlašských orechov
S ľanovým olejom je jeden z mála rastlinných zdrojov koncentrovanej omega 3 mastných kyselín, ktoré sú známe tým, že znižujú hladinu cholesterolu v krvi a biologické prejavy organizmu na stres. Ľudia, ktorí sú vystavovaní počas dňa väčším stresom, by mali jest vlašské orechy, alebo aspoň pokrmy s olejom z nich. Prospejú tak svojmu srdcu.
Olej skladujte v chladničke, predídete tak zožltnutiu.

Inšpirovali sme sa článkom www.runnersworld.com.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 07:48