Pridávate si med do čaju, či na pečivo pri raňajkách? Výborne. I keď med obsahuje o niečo viac kalórií na lyžičku, ako cukor, med má viac zdraviu prospešných zložiek.
Keď si budete kupovať med, pamätajte, že tie svetlejšie farby sú jemnejšie a čím je med tmavší, tak i jeho chuť je výraznejšia a ťažšia. Každá odroda medu má rôzne druhy antioxidantov.
Prinášame vám dôvody, prečo by mali bežci holdovať práve tejto sladkej pochúťke:
Lepší výkon
Jedna čajová lyžička medu zamiešaná do vody, ktorú budete piť každú pol hodinu vám poskytne dostatok energie k behu a zastane úlohu energetických gelov.
Regulácia krvného curkru
Už jedna lyžička medu pomáha udržovať stálu hladinu cukru v krvi, čo je veľmi dobrá správa pre ľudí s inzulínovou rezistenciou.
Vysoká hladina antioxidantov
Med má vysokú hladinu antioxidantov, ktoré su pre zdravie prospešné, pretože nedovoľujú bunkám oxidovať a teda udržujú vaše telo v dobrej kondícii.
Znižuje hladinu cholesterolu
Dlhodobejšia konzumácia medu pomáha odburávať "zlý" cholesterol v organizme.
Odolnejšia imunita
Med obsahuje oligosacharidy, ktoré pomáhajú zlepšovať črevnú mikroflóru a tak celkovo imunitu organizmu.