StoryEditor

Čaj prospieva srdcu – nielen bežeckému

15.07.2013, 01:38
Autor:
tmtm

Blahodarné účinky čaju sú všeobecne známe. Funguje ako antioxidant, prevencia pred rakovinou a aj ako ochrana pred ochoreniami srdca.

Najnovšie výskumy zistili, že pitie čierneho čaju vedie k výraznému poklesu zlého cholesterolu a krvného tlaku. Podobné účinky má aj zelený čaj. Ten navyše znižuje aj celkovú hladinu cholesterolu. Kombinovaná konzumácia čierneho a zeleného čaju znižuje zlý cholesterol a krvný tlak.

Čím viac čaju vypijete, tým sú jeho pozitívne účinky silnejšie. Keďže obsahuje oveľa menej kofeínu ako káva, nemá jeho zvýšený príjem toľko nepriaznivých účinkov, ako keby ste vypili rovnaký objem kávy.

Netreba však zabúdať na to, že podobné pozitívne účinky sa nepodarilo preukázať pri bylinných čajoch. Tie však pomáhajú proti prechladnutiu alebo pri tráviacich problémoch. Ich výber záleží na konkrétnych potrebách.

Bežci si určite kladú otázku, či je čaj vhodný nápoj pred pretekmi. Podľa športovej dietologičky Leslie Bonciovej jedna šálka čaju pred súťažou nestačí. Musíte sa teda rozhodnúť, či ho vypijete viac, alebo ho doplníte aj príjmom obyčajnej vody.

Na zvýšenie energetickej hodnoty pitia čaju odporúča pridať do neho mlieko alebo med. Nie každý dokáže pred športovým výkonom prijať horúci nápoj. Najprv si to teda odskúšajte v tréningu. Ak to funguje, môžete to zopakovať aj naostro pri pretekoch.

A nezabudnite, že optimálny čas na lúhovanie sú tri až štyri minúty. Vtedy vyťažíte z flavonolov, čiže prírodných antioxidantov v čaji, najviac.  

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 06:16