StoryEditor

Máš vysoký pulz? Spomaľ!

23.08.2012, 16:49

Začala som behať vlani v septembri. Veľmi ma to chytilo, takže som začala behať dlhšie a dlhšie trasy. Postupom času som si kúpila hodinky, ktoré mi okrem iného merajú pulz. S hrôzou som zistila, že behám vo frekvenciách 170 až 190, čo je pri 10-kilometrovom behu desivé. Môžete mi prosím poradiť, ako behať tak, aby som netrápila srdce?Magdaléna Renčínová

Tvoja otázka sa opakuje pravidelne hádam každý týždeň. Pritom sa stačí len trošku zamyslieť a som si istý, že na odpoveď by si prišla sama. Pýtaš sa, ako behať tak, aby si netrápila srdce? Moja odpoveď ťa asi prekvapí a zároveň naštve. Priznávam, že je to tak trochu môj zámer. Odpoveď znie: SPOMAĽ! Často hľadáme odpoveď na niečo, čo je úplne zjavné, len sa to zdráhame prijať. Ale musím sa ťa zastať, chyba nie je v tebe, ale u tých, ktorí ťa mali naučiť behať - teda učiteľoch telesnej výchovy. Žiaľ, ani ich nikto nenaučil, ako bežať, aby to nebolelo a neškodilo zdraviu. Väčšina ľudí si zo školy pamätá, že BEH MUSÍ BOLIEŤ, inak sa človek iba fláka.

K tomu, aby si začala behať správne, si urobila prvý dobrý krok, keď si si kúpila športtester. Teraz urob druhý krok - vyrátaj si pulzovú frekvenciu, pri ktorej by si mala behať, kým sa nezlepší tvoja fyzická kondícia. Tá pulzová frekvencia by sa mala pohybovať približne medzi 65 až 75 percentami tvojej maximálnej pulzovej frekvencie. Spomínané percentá si vyrátaš tak, že od čísla 230 odpočítaš svoj vek a vynásobíš počtom percent. Príklad: ak máš 30 rokov, tak je to (230 - 30) x 0,65 = 130 pulzov za minútu = 65 percent maximálnej pulzovej frekvencie. Respektíve (230 - 30) x 0,75 = 150 = 75 percent maximálnej pulzovej frekvencie.

Takže ak máš 30 rokov, mala by si behať niekde medzi 130 až 150 pulzami. Ak to prelezie cez tých 150 pulzov, spomaľ alebo prejdi do chôdze, kým frekvencia neklesne pod 130 pulzov za minútu. Potom sa zase pomaly rozbehni. Ak ti niekto bude hovoriť, že to nie je beh, tak ho pošli za mnou a ja mu to vysvetlím.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:48