StoryEditor

Ako schudnúť tri až päť kíl?

13.03.2013, 13:33
Bežecká poradňa

Mám 23 rokov a rada by som trochu schudla (tri až päť kíl), alebo skôr vyformovala zadok, boky, brucho. Intenzívnejšie behať som začala nedávno, 4- až 5-krát týždenne, 4,5 km za 30 - 35 minút. Športtester nemám, ale meriam si pulz po dobehnutí a pohybuje sa medzi 125 až 135, čo sedí podľa vzorca o pulzovej frekvencii na spaľovanie tukov. Stačí tá polhodina 5-krát v týždni? Dočítala som sa, že radíte zvyšovať dĺžku behu po piatich minútach za týždeň. A druhá otázka – keď dobieham, mám pocit, že už nemôžem. Niežeby som bola úplne vyčerpaná, ale mám pocit, že ďalší úsek by som už neodbehla. Čo mám robiť, aby som vydržala viac a moje chudnutie bolo úspešné?

Tereza Pavlíková

 

Najskôr by si si mala ujasniť, či chceš schudnúť alebo vyformovať postavu. Predpokladám však, že oboje. Takže okrem behania ti odporúčam aj cvičenie a jazdu na kolobežke. Nie, nerobím si žarty. Sám som sa presvedčil, že ak sa človek len nevozí, jazda na kolobežke je veľmi praktické cvičenie najmä na spevnenie zadku, stehien aj brucha. Navyše ti to pomôže rozvíjať kondíciu.

Píšeš, že dobiehaš vyčerpaná. A tiež to, že si meriaš pulz a ten je medzi 125 až 135 úderov za minútu. Prepáč, ale neverím. V tom prípade by si nedobiehala na pokraji síl. Asi si taká unavená, že si pulz nedokážeš presne zmerať. Skús si na jeden tréning požičať športtester, aby si mala istotu.

Na začiatku behu, prvých 500 metrov, by si mala skôr rýchlo kráčať a rozdýchať sa. To isté sprav aj na konci. Možno to vyzerá čudne, ale výrazne tým zvýšiš efektivitu tréningu. Aby telo mohlo spaľovať tuky, nesmie byť zadusené, naopak, musí byť dostatočne nasýtené kyslíkom. Prihováram sa aj za postupné predlžovanie odbehnutej vzdialenosti – telo je mrcha a veľmi rýchlo sa prispôsobuje tomu, čo mu nakladáme, takže ho musíme stále prekvapovať.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 05:23