StoryEditor

Beh a posilňovanie: Svaly mi vzali rýchlosť. Ako ju získať späť?

20.06.2014, 00:00
 

Mám 44 rokov a pred šiestimi rokmi som prestal po 23 rokoch fajčiť. Začal som pravidelne behávať - pre kondíciu, udržanie si hmotnosti a dobrý pocit. Môj osobný rekord je 43 minút na 10 km. Pred asi dvomi rokmi som začal aj posilňovať s menšími váhami a vlastným telom. Problém je v tom, že som cvičením nabral svalovú hmotu a tým aj pribral na hmotnosti, a momentálne nedokážem zabehnúť 10 km pod 50 minút. Navyše som minulý rok na jeseň podstúpil kvôli onkologickému ochoreniu náročnú chemoterapeutickú liečbu a mal som 3-mesačný bežecký výpadok. Pravdepodobne aj vďaka behu a dobrej fyzickej kondícii som sa zhruba 6 týždnov po liečbe k behu a posilňovaniu vrátil, ale ako uvádzam vyššie, nemôžem sa dostať na úroveň aspon 45 minút na 10 km. Je možné, že prírastok svalovej hmoty na tele bráni rýchlejšiemu behu? Alebo môže byť za tým následok spomínanej liečby?

Ján

To, že ste sa po toľkých rokoch vzdali cigariet, je chválihodné, a že ste tento zlozvyk nahradili behaním, nemá chybu. Čo sa týka kombinácie posilňovania a behania, tak nárast svalovej hmoty môže negatívne ovplyvniť výkon vo vytrvalostných bežeckých disciplínach. Zároveň však spevní svalstvo a poslúži ako prevencia pred zraneniami. Posilňovanie vlastnou váhou resp. menšími váhami, by som ponechala, avšak na spestrenie tréningu a na zvýšenie silových schopností pri behu môžete využívať výbehy kopcov, schodov, prípadne odrazové cvičenia.

Vrátim sa však k výkonnosti. Všeobecne po štyridsiatke začína výkonnosť klesať. Navyše, každá choroba znamená pre organizmus oslabenie, a ak si vyžaduje ešte aj chemoterapiu, vyčerpanosť organizmu sa znásobuje. Na druhej strane, k prekonaniu takého závažného ochorenia isto pomohla aj vaša kondícia. Preto odporúčam zaťaženie dávkovať postupne, primerane a hlavne nepreťažovať zbytočne organizmus. Myslím, že nie je dôležitý čas, za aký odbehnete tých 10 km. Dôležité je, že sa prebehnete s radosťou, pre dobrý pocit a pre udržanie si kondície. To aj uvádzate ako dôvod svojho behania. Predpokladám, že zdravie je u vás prvoradé, preto nevidím dôvod naháňať sa za výkonmi. Naučte sa počúvať a rešpektovať signály svojho tela a behajte len toľko a tak rýchlo, ako vám dobre padne.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 09:52