StoryEditor

Prirodzenejší a zdravší beh – naboso (inzercia)

10.04.2012, 15:04
Naše nohy si už dávno odvykli chodiť naboso a čeliť nástrahám terénu, nie to ešte asfaltovému povrchu mesta. Pocit bosej nohy vám zabezpečí topánka Fivefingers od firmy Vibram.

Naše nohy si už dávno odvykli chodiť naboso a čeliť nástrahám terénu, nie to ešte asfaltovému povrchu mesta. Pocit bosej nohy vám zabezpečí topánka Fivefingers od firmy Vibram. Ide skôr o akúsi „ponožku“ s piatimi prstami a tenkou gumovou podrážkou. Nosením Fivefingers sa pri chôdzi a behu mení držanie tela, a posilňujete tým svaly na chodidlách, lýtkach a v okolí celej chrbtice. 

 

Prečo naboso?

Chôdza alebo beh naboso je pre človeka najprirodzenejší pohyb, ktorý aktivuje a prirodzene posilňuje všetky svaly od najmenších svalov chodila, cez svalové reťazce nôh až po svaly trupu. Stimuluje receptory chodidla a zlepšuje komunikáciu medzi chodidlom a mozgom. Fivefingers takto priaznivo ovplyvňuje bezpečnosť a pôžitok z behu, ktorý sa stáva prirodzenejší a uvoľnenejší.

Väčšina civilizačných chorôb nôh (hallux, plochá noha, pronácia) je spôsobená oslabením svalov chodidla a nohy. V minulosti iste nebolo tlmenie nárazov prvotným impulzom na výrobu obuvi (prečo aj, keď chodidlo spolu s členkom a lýtkom sú dokonalým dielom prírody na tlmenie nárazov?), ale cieľom bolo ochrániť chodidlo pred nástrahami terénu. Viac o tom, prečo nosiť Vibram Fivefingers, sa dozviete na ff.exisport.com.

 

Čo je Fivefingers?

Topánka má tenký zvršok a pružnú podrážku, ktorá je veľmi dobre priľnavá k rôznym povrchom. Vďaka tomu je chôdza veľmi istá, aj keď pre nohy zvyknuté na oporu spočiatku trocha nezvyčajná.

 

Ako si vybrať model?

Vibram Fivefingers ponúka vo svoje kolekcii tak univerzálne modely, ako sú Fresca, Kso, Jaya a Sprint, ako aj modely zamerané na konkrétne aktivity:

- Bikila - beh a fitness,

- Spyridon - beh a ľahký treking,

- Treksport - beh, fitness, ľahký treking,

- Komodosport - beh fitness.

Široký výber prináša na slovenský trh spoločnosť EXIsport. Ponuku modelov nájdete aj na e-shope www.exisport.com.

 

Nezabudnite na ponožky!

Pri kúpe Fivefingers je vhodné zvážiť aj kúpu ponožiek, či už z dôvodu hygieny, pocitu alebo vzhľadom na počasie. Použiť môžete v zásade akékoľvek päťprstové ponožky. Výrobca odporúča použitie ponožiek značky Injinji. Výborne sa hodia aj ponožky značky Authority, ktoré sú taktiež dostupné v sieti EXIsport.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 18:46