StoryEditor

Poradňa: Ako športovať v tehotenstve

22.10.2012, 14:56
V poradni pre ženy odpovedá Vanda Kadeřábková Březinová, bežkyňa, trénerka a matka dvoch detí.

V poradni pre ženy odpovedá Vanda Kadeřábková Březinová, bežkyňa, trénerka a matka dvoch detí.

Som v šiestom týždni tehotenstva. Ešte nedávno som bola celkom aktívna – trikrát v týždni posilňovňa, jeden až dvakrát beh na 6,5 km. Teraz mi lekár povedal, že do 10. týždňa mám chodiť len na prechádzky. Chápem, že bábätko sa ešte uvelebuje, ale čo potom? Myslím, že názory lekárov závisia aj od toho, či sami majú vzťah k športu. Na dieťa má vplyv aj moja psychika a šport mi už teraz veľmi chýba.

Monika

 

Popísané aktivity by nemali tebe ani bábätku škodiť, ak je všetko v poriadku. Je pravda, že v prvých ôsmich týždňoch sa vytvárajú dôležité orgány, preto je táto fáza citlivejšia, ale pohyb nemusí prekážať, ak si dáš pozor na dehydratáciu a prehriatie.

Kedysi sa odporúčala pulzová frekvencia maximálne 130, ale to už neplatí – pokojne aj 160, ak je na to telo zvyknuté. Určite však bude múdre nepúšťať sa nad anaeróbny prah. S pribúdajúcimi týždňami rastú metabolické nároky, pľúca majú menej priestoru, preto sa viac zadýchame.

V závere tehotenstva môžeme mať aj pri 140 pulzoch rovnaké pocity ako inokedy pri 180. Telo si berie kyslík a živiny pre tie orgány, ktoré ich potrebujú za každých okolností (srdce, mozog, obličky) a bábätko berie ako niečo, čomu možno ubrať.

Rozhodnutie, či budeme športovať, je na každej z nás. Ani ja nehovorím – určite behaj. Len opisujem svoje skúsenosti. Ak chceš väčšiu istotu, poraď sa s lekárom, ktorý šport berie ako prirodzenú súčasť života. Sú takí, hoci ich je málo. Naša spoločnosť je stále konzervatívna a neostáva iné, len sa riadiť signálmi svojho tela.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
21. apríl 2024 08:50