StoryEditor

Nepodceňte dopĺňanie tekutín

27.05.2013, 09:09
Autor:
tmtm

O dôležitosti správneho pitného režimu vie každý rozumný bežec. Dôležité je to najmä počas horúcich letných dní.

Americkí výskumníci sa nedávno zamerali na zistenie, nakoľko nedostatočné doplnenie tekutín po behu v horúcom počasí ovplyvňuje výkon pri behu v nasledujúci deň.

Trinástim dobre trénovaným bežcom nakázali, aby bežali večer 75 minút a na druhý deň ráno naostro 10 kilometrov. Porovnávali ich výkonnosť po doplnení 75 percent a 150 percent strát spôsobených potením.

Priemerný čas bežcov bol o tri percentá rýchlejší, keď doplnili 150 percent strát tekutín. Zaujímavé bolo tiež, že bežci mali subjektívny pocit, že keď doplnili tekutiny len na 75 percent, tak sa im bežalo ťažšie, hoci bežali pomalšie.

Ukázalo sa však aj to, že nahradiť 150 percent tekutín nie je jednoduché, pretože bežci mali problém vypiť tak veľa, najmä ak patria k tým, ktorí sa výrazne potia. Výskumníci si tiež všimli, že bežci mali „výdatnú produkciu moču“.

Ich záver bol taký, že vhodná stredná cesta je nahradiť o niečo viac ako 100 percent strát, ale snažiť sa priblížiť k 150 percentám, keď na druhý deň veľmi záleží na rýchlom tempe, napríklad pri intervalovom tréningu na dráhe.  

Bežci by nemali zabúdať ani na to, že nadmerný príjem tekutín môže viesť k intoxikácii vodou (hyponatremii), ktorá môže byť smrteľná, ako sa to stalo mladým bežcom napríklad v Bostone v roku 2002 alebo v Londýne v roku 2007.

Štúdie bežcov, ktorí absolvovali maratóny v Bostone a Londýne ukázali, že 12,5 až 13 percent z nich trpelo asymptomatickou hyponatremiou.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 12:07