StoryEditor

Ako prežiť beh v blate

31.05.2013, 10:28
Autor:
tmtm

Tohtoročná jar je akási upršaná. Bežcov teda čaká množstvo kilometrov v blatistom teréne.

Okrem toho, že beh v blate nie je (pre väčšinu) príliš príjemný, prináša so sebou aj rôzne nástrahy. Zopár tipov, ako sa s nimi vyrovnať, ponúka americký ultrabežec Michael Wolfe.

Pozor na členky – blato vytvára nerovný povrch. Bežte tak, aby ste minimalizovali šancu, že si podvrtnete členok.

Pripravte sa na kĺzanie – obzvlášť v kopcoch je ťažké predvídať, kde je blato mimoriadne šmykľavé. Pozor si treba dávať najmä pri behu dole kopcom, aj keď povrch na prvý pohľad nevyzerá šmykľavo. Platí to predovšetkým vtedy, ak pred vami tadiaľ ešte nikto nebežal a povrch je hladký.

Pripravte sa na únavu – na blate sa budete často šmýkať a namáhavo sa driapať do kopca. Do činnosti zapojíte stred tela (oblasť drieku, bedier a panvy), chrbtové svaly a množstvo stabilizačných svalov, ktoré zvyčajne pri behu nepoužívate. Unavíte sa iným spôsobom ako zvyčajne, ale urobí vás to lepším bežcom.

Vyčistite si obuv – po skončení behu si dôkladne vyčistite obuv. Môžete použiť tri rôzne postupy. Buď nechajte blato uschnúť a potom ho z topánok obúchajte, alebo ho ostriekajte prúdom vody a nechajte uschnúť už čistú obuv, prípadne si kúpte špeciálne nástroje na čistenie topánok od blata.

Užite si to – blato je obyčajná špina a neoddeliteľná súčasť behania v teréne. Svojím spôsobom môže byť beh v blate aj zábavou.  

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 05:57