StoryEditor

Tréningová dilema: Čas alebo vzdialenosť?

02.08.2013, 14:49
Autor:
tmtm

Pôjdete si dnes zabehnúť 45 minút alebo desať kilometrov? Čo je účinnejšie – trénovať podľa odbehnutej vzdialenosti alebo uplynutého času?

Záleží na tom, o aký typ tréningu ide. Nedávna štúdia, ktorá vyšla v časopise Medicine & Science in Sports and Exercise, ukázala, že keď nechali deti bežať 750 metrov a potom časti z nich povedali, aby bežali taký čas, koľko im trval pôvodný beh, zabehli výrazne menšiu vzdialenosť. Tie, ktoré bežali znova 750 metrov, dosiahli podobný čas ako pri prvom behu.

Výskumníci usudzujú, že čas je pre ľudí oveľa menej uchopiteľná veličina ako vzdialenosť. Chýba nám pri ňom cieľová čiara, za ktorú sa potrebujeme dostať.

Napriek tomu trénovanie podľa času nie je úplne márna činnosť. Hodí sa napríklad pri behoch mimo hlavnej sezóny. V zime si môžeme s čistým svedomím odbehnúť 30 minút a nemusíme sa za každú cenu naháňať za kilometrami.

Behanie na čas je tiež vhodné, keď sa vraciate po zranení. „Takto môže atlét nazbierať kilometre bez toho, aby sa trápil tým, ako rýchlo beží. A výrazne to pomáha aj mentálne,“ povedala pre časopis Running Competitor triatlonová trénerka Jennifer Harrisonová.

Keď sa pripravujete na preteky, zabehnutie konkrétnej vzdialenosti vám poskytne dôležité informácie o momentálnej kondícii a očakávanom čase v súťaže.

Ako si teda rozdeliť jednotlivé behy?

Čas

Relaxačný (zotavovací) beh – zabudnite na údaje zo stopiek a športtesterov, len si užívajte beh. Vďaka tomu sa telo zotaví z pretekov alebo predchádzajúceho tvrdého tréningu.

Fartlek – už svojou povahou je fartlek vhodný na beh podľa času, pomáha aj s vnútorným určením tempa. Dá sa však behať aj podľa orientačných bodov v teréne, čiže na vzdialenosť.

Tempový beh – je kľúčom k tomu, ako sa naučiť udržiavať tempo podľa pocitu.

Vzdialenosť

Intervaly – poskytujú najlepšie informácie o tom, ako pravdepodobne dopadnete na najbližších pretekoch. Pomáhajú tiež identifikovať, na čom treba ešte popracovať.

Pravidelné, rutinné behy – pomáhajú určiť pokrok v tréningovom procese a aj to, akú vzdialenosť dokážete „pohodlne“ zvládnuť za istý čas.

Čas alebo vzdialenosť

Dlhé behy – mimo sezóny alebo pri zotavovaní sa zo zranenia ich behajte na čas. Uprostred hlavnej sezóny behajte konkrétnu vzdialenosť, aby ste mali záruku, že ste nabehali dostatok kilometrov potrebných na zvládnutie pretekov, na ktoré sa pripravujete.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 02:42