StoryEditor

Nezačínajte stále odznova. Tu je deväť obyčajných rád

Všetci to poznáme. Najskôr to celkom ide, ale potom sa stane to či ono a s predsavzatiami je koniec. Choroba, škaredé počasie, sviatky, skúšky, nával v práci. Vynecháte deň, dva, týždeň, mesiac – a zase je to celé v háji.

Je vám to povedomé? Jasné, sme v tom všetci, vrátane mňa. Pozrite si niekoľko jednoduchých rád, ktoré môžu zabrať.

1. Stanovte si reálne a postupné ciele

Radšej si zvoľte viacero menších cieľov než jeden veľký a možno nereálny. Ak začínate, na prvom mieste by mala byť pravidelnosť, až potom určitá vzdialenosť odbehnutá v kuse. Ďalším míľnikom môžu byť prvé preteky, na tie sa však radšej prihláste hneď teraz. Potom príde čas na ďalšie, ale opäť postupné zlepšenia.

2. Nečakajte výsledok o dva týždne

Začiatky bolia, kilogramy takisto nepôjdu dole ihneď. Telu trvá týždne aj mesiace, kým sa adaptuje na záťaž. Zmeny si však postupne všimnete. Oblečiete si veci, ktoré ste predtým na seba nenavliekli, budete sa cítiť dobre a v novom tele sa vám začne páčiť. Beh sa stane drogou.

3. Nestrhajte sa hneď na začiatku

Možno máte za sebou niekoľko výbehov, ktoré vás skôr dorazili – a opäť odradili. Začínajte pomaly a v konverzačnom tempe. Aj keby to spočiatku mala byť iba chôdza. Zožeňte si tréningový plán a zaveste si ho trebárs na chladničku.

4. Kombinujte beh s inými aktivitami

Posilňujte, cvičte. Narušíte stereotyp, a keď nebudete chcieť alebo môcť vybehnúť, aspoň niečo pre telo urobíte. Účinky tréningu zvýšite aj vhodnou stravou, najmä ak chcete schudnúť. Slovo diéta však vyškrtnite zo slovníka. Vyhnite sa aj opačnému extrému v podobe nadmernej konzumácie nezdravých dobrôt v domnienke, že to vybeháte.

5. Založte si tréningový denník

Budete mať prehľad, koľko ste toho nabehali a ako sa zlepšujete. To vás bude motivovať.

6. Škaredé počasie nie je prekážkou

Nepôsobí síce ani trochu lákavo, ale keď si s nečasom poradíte hneď v začiatkoch, v peknom počasí si budete beh o to viac užívať.

7. Nájdite si spoločníka

Nájsť k sebe niekoho, kto je na rovnakej úrovni a má podobné časové možnosti, je náročné. Bežecký partner však môže byť aj virtuálny. Pokojne si píšte s niekým z druhého konca sveta. Keď bude jeden z vás v kríze, druhý mu nedovolí len tak prestať.

8. Odmeňte sa

Pravidelne si doprajte doplnok do bežeckej výbavy alebo pekné oblečenie, v ktorom vynikne vaša vybehaná postava.

9. Nevzdávajte to

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 17:49