StoryEditor

Cesta k úspechu vedie cez prekonanie bolesti

03.12.2013, 23:50
Autor:
tmtm

Pri pohľade na vysmiatych kenských bežcov sa to možno nezdá, ale jedným z kľúčov k úspechu v behu je schopnosť prekonávať bolesť.

Nejde pritom o to, že by lepší bežci (alebo športovci vo všeobecnosti) mali posunutý prah bolesti. Známy atletický a triatlonový tréner Matt Fitzgerald vypátral viac ako tri desaťročia starú štúdiu tolerancie bolesti u plavcov. Podľa nej sa prah bolesti plavcov-reprezentantov, bežných súťažiacich a rekreačných plavcov nijako významne nelíšil. Majstra sveta to bolí rovnako ako bežného človeka z plavárne.

Zásadný rozdiel je v tom, že špičkoví športovci dokážu bolesť znášať viac a dlhšie ako ich slabší súperi a tí ju zase znášajú lepšie ako rekreační športovci. Ešte zaujímavejšie však bolo, že keď špičkových plavcov priebežne testovali počas sezóny, zistili, že schopnosť znášať bolesť sa postupne zvyšovala, čo naznačuje, že sa dá natrénovať.

Fitzgerald preto aj bežcom odporúča, aby sa pri tréningu nezameriavali len na fyziologické ciele, ale aby ho plánovali a vykonávali s vedomím, že potrebujú zlepšiť svoju toleranciu bolesti. Možno to znie paradoxne, ale trénovaním bolesti dosiahnete, že to, čo dnes bolí, o niekoľko dní nebude, a budete sa môcť posunúť ďalej, kde to zase chvíľu bude riadne bolieť.    

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 06:52