StoryEditor

Behať na Vianoce sa oplatí, telo zvládne kalórie ľahšie

20.12.2013, 09:42
Autor:
tmtm

Cez vianočné sviatky si aj mnohí bežci doprajú viac jedla, ako keď je sezóna v plnom prúde. Ale práve beh im môže pomôcť lepšie ho spracovať.

Vedci z univerzity v britskom Bathe rozdelili 26 fyzicky aktívnych mužov na dve skupiny. Polovica musela týždeň prijímať o 50 percent viac kalórii ako zvyčajne a nevenovala sa žiadnej športovej aktivite. Druhá skupina dostala za úlohu behať 45 minút denne a prijímať o 75 percent viac kalórií ako bežne.

Behajúca skupina musela mať vyšší príjem kalórií, aby sa zaručilo, že čistý nárast kalórií bude približne rovnaký v obidvoch skupinách. U členov neaktívnej skupiny sa zhoršila kontrola cukru v krvi a negatívne sa zmenila expresia niektorých génov v tukovom tkanive, ktoré sa spájajú s výživovou rovnováhou, metabolizmom a činnosťou inzulínu.

Telá bežcov sa s nadmerným príjmom kalórií vyrovnali oveľa lepšie. Úroveň cukru v krvi zostala stabilná a objavilo sa u nich menej nežiaducich expresií génov.

Jeden z výskumníkov Dylan Thomas pre Runner’s World povedal, že ak aj počas Vianoc trocha priberiete, každodenná pohybová aktivita vám pomôže predísť negatívnym zmenám v organizme.    

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 07:52