StoryEditor

Tréning vás rýchlo naučí znášať bolesť

12.03.2014, 23:23
Autor:
tmtm

Nedávno sme písali o tom, že špičkoví športovci nemajú vyšší prah bolesti ako bežní smrteľníci, iba bolesť lepšie znášajú. Austrálski výskumníci teraz zistili, že toleranciu bolesti možno pomerne rýchlo posúvať.

Podarilo sa im to vďaka tomu, že najprv merali prah a toleranciu bolesti u skupiny športovcov. Neskôr polovicu z nich podrobili tréningu na stacionárnych bicykloch. Účastníci experimentu odjazdili trikrát týždenne po tridsať minút pri stredne veľkej záťaži.

Po šiestich týždňoch merania zopakovali. Polovica, ktorá nezačala trénovať, zostala pri tolerancii bolesti na rovnakej úrovni ako predtým. Tí, ktorí začali bicyklovať, však za šesť týždňov zvýšili svoju toleranciu bolesti o dvadsať percent.

Pozoruhodné bolo, že vyššia tolerancia sa preukázala aj na rukách, ktoré sa pri bicyklovaní nemusia vyrovnávať so zvýšenou bolesťou. Výskumníci z toho usúdili, že existuje centrálny mechanizmus pre zmierňovanie bolesti. Naznačuje to, že dochádza k psychologickej adaptácii na tréning.

Záver štúdie bol taký, že tréning môže umožňovať rozvoj funkcie mozgu, ktorá zvyšuje toleranciu signálov bolesti a pridružených pocitov, a tento nárast tolerancie môže prispievať k vyššej vytrvalostnej výkonnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 13:18