StoryEditor

Ako nestratiť vášeň: Trénujte cielene a hľadajte výzvy

18.04.2014, 00:06

Jar je obdobím nového začiatku. Bežcov vonku je čoraz viac, akoby sa odniekiaľ vyrojili po zimnom spánku. A ďalší si práve v tomto čase povedia – začnem behať! Mnohým však odhodlanie dlho nevydrží. Ako sa tomu vyhnúť?

Základné rady pre prvobežcov preberáme prakticky neustále. Preto len zhrniem základné odporúčania.

Zo začiatku sa pohybujte behom alebo rýchlou chôdzou len takým tempom, aby ste mohli plynule rozprávať. Dôležitá je pravidelnosť a postupné, pozvoľné zvyšovanie záťaže - nie jednorazový sebazničujúci beh s neblahými dôsledkami.

Okrem pohybu je mimoriadne dôležitá aj regenerácia. Nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín a nerobte radikálne zmeny v doterajších návykoch. Ak v jeden deň prestanete fajčiť, stane sa z vás vegán a prebehnete dvadsať kilometrov, vaše telo to zrejme nebude akceptovať. Počúvajte svoj vnútorný hlas, motivujte sa za každý čiastkový úspech a tešte sa z jarného slnka.

Trénujte cielene

Začiatok novej bežeckej sezóny je ideálne obdobie na zmeranie výkonnosti. K dispozícii je viacero možností – od jednoduchých výpočtov aeróbneho a anaeróbneho prahu napríklad podľa Conconiho testu, cez meranie laktátu počas stupňovitého zaťaženia, až po komplexnú spiroergometriu v diagnostickom centre.

Pozor, prvé meranie vám povie len to, ako na tom ste. Na základe získaných údajov si vypracujte (alebo dajte vypracovať) tréningový harmonogram na určité obdobie, trebárs na mesiac.

Až druhé meranie naznačí, či bol zvolený tréning správny a či váš fyzický potenciál rastie predpokladaným smerom. Študujte odporúčania profesionálov, všímajte si však aj tipy skúsenejších bežcov.

Nezabúdajte na motiváciu a módu. Ponuka bežeckých outfitov je široká. Aj bežec môže byť elegantný, od topánok po čiapku v jednotnom dizajne. Ak budete mať zo seba dobrý pocit, budete sa na ďalší beh tešiť a ľahšie prekonáte občasné bolesti či prekážky.

Sledujte svoju techniku a snažte sa ju zlepšovať. Navštívte miestny bežecký alebo atletický klub, každý tréner vám rád poradí.

Hľadajte výzvy

Skúste viacero typov obuvi, podľa povrchu, výšky a hmotnosti bežca. Pri výbere sa neuspokojte s ponukou v prvej predajni, ktorú navštívite. Zo skúsenosti viem, že väčšina predajcov o ponúkanom tovare nevie skoro nič.

Hľadajte nové výzvy. Dlhšie dni a energia vo vzduchu vás postrčí dopredu. Odkloňte sa od zaužívanej trasy, vybehnite do lesa. Nebojte sa kopcov a prírody, víkendy sú na to ideálne.

Neprepáľte to však hneď na začiatku sezóny. Precenenie síl vás môže na pár týždňov poľahky vyradiť z tréningu, napríklad vyvrtnutým členkom. Rozhodne pri zvyšovaní záťaže nezabúdajte na regeneráciu a strečing.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 07:45