StoryEditor

Tepová frekvencia II. - Maximálna Tepová frekvencia

11.06.2009, 09:00
Naše vysvetlenia k pojmom o tepovej frekvencii ešte k záveru nedospeli, preto vám prinášame stručné vysvetlenie maximálnej tepovej frekvencie.

Naše vysvetlenia k pojmom o tepovej frekvencii ešte k záveru nedospeli, preto vám prinášame stručné vysvetlenie maximálnej tepovej frekvencie.

MTF je individuálna hodnota jedinca, ktorá súvisí prevažne s vekom a pohlavím. Vyjadruje najvyšší možný počet sťahov, ktoré je srdce schopné zvládnuť počas trvania jednej minúty.

Výrazne nezohľadňuje stav trénovanosti a s pribúdajúcim vekom klesá. Pri maximálnej tepovej frekvencii zohráva dôležitú úlohu aj genetická predispozícia. Najpresnejšie hodnoty získate klinickým testom (tzv. maximálny záťažový test) na špecializovanom pracovisku, resp. u športového lekára. Obdobný maximálny záťažový test sa dá realizovať aj na Spinneri, je však menej komfortný i presný.

MTF je závislá na veku a pohlavia a zhruba si ju môžeme vypočítať podľa vzorca:

Muži: 220 - vek (v rokoch)
Ženy: 230 - vek (v rokoch)
Teda pre 20-ročného muža platí 220 - 20 = 200 bpm (beats per minute = úderov za minútu).

Avšak asi u 5 - 10% populácie sa skutočná max. TF od tohto čísla odchyľuje až o 10 -12 úderov!

Preto presnejšie je otestovať si ju priamo na ceste – napríklad aj takto:
  • NA ROVINE: Po zahriatí (10 - 15 minút) si zvolíme svižnú rýchlosť a každých tridsať sekúnd zvýšime rýchlosť o 1 km/h -1 tak, aby sme po asi 4 - 8 minutách dosiahli svoje maximum, kedy už ďalej jednoducho nevládzeme.
     
  • NA KOPCI: vyrazíme do dlhého kopca v stredne rýchlom tempe a bežíme až „do odpadnutia“, kedy už TF ďalej nestúpa.

Pokiaľ si ale našu maximálnu tepovú frekvenciu nezistíme, nebude to tragédia, pretože pre určenie nášho individuálneho tréningového plánu nie je jej hodnota podstatná. Dôležitejšie je poznať hodnoty Aeróbneho prahu a Anaeróbneho prahu, o ktorých si povieme nabudúce.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 04:38