StoryEditor

Preskočte s prehľadom prekážku menom kríza

15.07.2009, 09:00
Každý zo začínajúcich bežcov pravdepodobne zažil pocit, kedy sa mu zdalo, že už sa nemôže vo svojom tréningu nikam posunuť. Chceme vám preto poradiť, ako tento kľúčový okamih prekonať.

Každý zo začínajúcich bežcov pravdepodobne zažil pocit, kedy sa mu zdalo, že už sa nemôže vo svojom tréningu nikam posunuť. Chceme vám preto poradiť, ako tento kľúčový okamih prekonať.

Neraz ste určite počuli začínajúcich bežcov hovoriť, že po pár mesiacoch, kedy začali behať, neustálom pridávaní si míľ, začali mať pocit, že sa ich výkon nezlepšil, ba dokonca začali stagnovať. Necítia sa jednoducho tak dobre, ako keď začínali – práve v začiatkoch človek pociťuje najvýraznejšie zlepšenie. Zabrzdenia sú normálne, hlavné je potrebné zlepšovať svoju kondičku – čo vieme dosiahnuť vďaka pár zmenám.

Cítim sa ťarbavý, keď bežím a mám pocit, že stagnujem

Ako z toho von: Trošku cúvnite! Začnite behať obdeň a pridajte do vášho tréningu viac prestávok počas behu. V pokoji začnite svoj beh približne trojminútovou chôdzou, pri ktorej sa zároveň zahrejete.
Ak aj naďalej nepociťujete zlepšenie, navštívte lekára. Je totiž možné že vám chýba železo, alebo vitamín B.

Ani za svet neviem bežať rýchlejšie

Ako z toho von: Trenujte stále na rovnakej trase, ako ste zvyknutí. Tréning pomáha zlepšovať váš aeróbny prah. Dlhšie behy vám pre zmenu pomôžu zlepšiť vašu schopnosť vzdorovať stresu. Po namáhavom tréningu si spravte vždy deň voľna, aby si vaše telo oddýchlo.

Stratil som šťavu z mojich dlhých behov

Ako z toho von: Zmiernite a skráťte vaše dlhé trate. Následne postupne a pomaly pridávajte kilometre a zakomponujte do behu aj prestávky, kedy len kráčate.
Napríklad, ak teraz bežíte určitým tempom, striedajte ho dobe napr. 3-5 minút s chôdzou. Následne si každý týždeň pridajte cca 1-2 kilometre behu.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 23:21