StoryEditor

Ako pri behaní správne dýchať

31.07.2009, 09:00
„Maja, nefuč nám tu! Snaž sa dýchať pekne zhlboka“ počúvam dobre mienené rady od kamarátov. Často sa mi stáva, že sa pri rýchlejšom behu ľahko zadýcham.

„Maja, nefuč nám tu! Snaž sa dýchať pekne zhlboka“ počúvam dobre mienené rady od kamarátov. Často sa mi stáva, že sa pri rýchlejšom behu ľahko zadýcham.

Podobne ako všetci začiatočníci, ani ja som nevedela aká dôležitá je technika dýchania pri behu.

Ak ste si zvykli dýchať nesprávne, pravdepodobne nebude ľahké zbaviť sa tohto zlozvyku. Nesprávne dýchanie však neprimerane zaťažuje organizmus a spôsobuje mu stres. Naučiť sa správne dýchacie techniky chce len trpezlivosť a vaše telo sa vám určite odmení v podobe vyššej výkonnosti a radosti z behu.

Pri behu dýchajte zároveň nosom a ústami. Týmto spôsobom sa do pľúc dostane oveľa viac kyslíka. Uistite sa, že dýchate bránicou a bruchom, nie iba plytko hruďou. Vydychujte ústami a sústreďte sa na plný výdych, aby ste z tela dostali čo najviac oxidu uhličitého.

Hlboké dýchanie zabezpečí dostatočný prísun kyslíka, menej zaťažíte ramenné svaly a zároveň sa vyhnete aj nepríjemnému pichaniu v boku (to býva najčastejším príznakom zlého dýchania).

Snažte sa dodržať pravidelný rytmus v pomere 3:2. Znamená to, že počas prvých troch krokoch vdychujete, počas ďalších dvoch vydychujete. Pomer 3:2 sa zvyčajne uplatňuje pri ľahších behoch, avšak ak bežíte rýchlo, vaše telo si bude pýtať viac kyslíka a automaticky zmení pomer na 2:1, t.j. nádych počas dvoch krokoch, výdych v nasledujúci krok.

Na záver ešte niekoľko tipov:



- ak ste začiatočník zvoľte radšej pomalšie tempo a o to viac sa sústreďte na dýchanie. Pri behu by ste mali byť schopní hovoriť súvislé vety bez toho, žeby ste lapali po dychu – tzv. talk test.

- ak dlhšie bežíte na kyslíkový dlh a dochádza vám dych, spomaľte alebo si dajte prestávku. Telo automaticky doplní zásoby a vy môžte pokračovať v tréningu.

- ak sa aj napriek spomaleniu neviete nadýchnuť, navštívte lekára. Vyšetrí vás, či náhodou nemáte nábeh na astmu.

Informácie sme čerpali z running.about a runningjogging.com

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:52