StoryEditor

Dávajte si pozor na kolená

19.08.2009, 09:00
Dovolím si tvrdiť, že každému z nás sa raz začas pritrafí, že to s tréningom preženieme. Známa veta „športom k trvalej invalidite“ niekedy nie je ďaleko od pravdy.

Dovolím si tvrdiť, že každému z nás sa raz začas pritrafí, že to s tréningom preženieme. Známa veta „športom k trvalej invalidite“ niekedy nie je ďaleko od pravdy.

Je nás málo, ktorí nepoznáme následky nadmernej záťaže, ako svalovica a bolesti kĺbov. Áno bývajú nepríjemne, ale ak nepodceníme regeneráciu, budeme sa môcť v krátkom čase opäť prebehnúť po našej obľúbenej trati.

Poďme sa dnes bližšie pozrieť na bolesti kolien, konkrétne čo robiť ak nám to pri behu zachrapčí.
Nemá zmysel pokračovať v tréningu keď ste zranení. Nestrúhajte frajerov, ale priznajte, že nastal problém a treba ho riešiť.

Pre okamžitú úľavu použite vrecko ľadu. Niektorí bežci dávajú prednosť mokrému uteráku, ktorý dali na chvíľu schladiť do mrazničky. Ľadový zábal účinne uzatvára mikroskopické trhliny vznikajúce pri záťaži a ktoré svaly nedokážu okamžite odstrániť. Znecitlivením sa zmierňuje bolesť, ktorá pri úraze vznikne. Schladenie postihnutého miesta zároveň spôsobí, že zakrátko dôjde k návalu krvi do postihnutého miesta. Prietok krvi odplaví vzniknutý „odpad“ a vpumpuje do tkanív čerstvé výživné látky.

Protizápalové gély alebo tabletky obsahujúce látku Ibuprofen, zabránia zápalu a tlmia bolesť.

Ak je to možné dôkladne ponaťahujte kvadricepsy podľa kvadricepsových posilňovacích cvičení:



Posledné štúdie odporúčajú aj „retro-running“ na posilnenie kvadricepsov a achiloviek a na zvýšenie stability kolien. Retrobeh je chôdza alebo beh dozadu. Na začiatok zvoľte pomalú chôdzu, neskôr prejdite na mierny džoging. Najvhodnejší povrch na nácvik retrobehu je rovná cesta, eventuálne chodník, kde sa môžte pridŕžať zábradlia. Tento zvláštny typ behu však nepraktizujte každý deň, tréning obmedzte na dva razy týždenne, na začiatku behajte 50m neskôr aj pol kilometra.

Majte na zreteli, že naše väzy a šľachy sú veľmi citlivé. Bohužiaľ majú veľmi dobrú pamäť a nezabúdajú na zranenia z minulosti. Po nich sú to práve svaly, ktoré si pamätajú naše prešľapy. Pôvod problémov preto môžme hľadať v nesprávne osvojenej bežeckej technike, nie je nič nezvyčajné, že sa začnú objavovať až po rokoch trénovania.

Ak už trpíte bolesťou kolien, nechajte kĺbom čas na regeneráciu. Zvoľte ľahšie tréningy a určite používajte športové ortézy alebo bandáže. Táto forma podpory, koleno spevní, zvýši jeho stabilitu a skráti čas regenerácie. Všetko chce trpezlivosť, ale pri správne zvolenej liečbe si určite budete môcť čoskoro vychutnať miesto na štartovej listine.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 00:26