StoryEditor

Najčastejšie chyby pri behu I.

25.08.2009, 08:00
V seriáli rád, ako behom prospievať svojmu zdraviu začneme prvou zo štyroch dôležitých poučení - rýchlosťou behu. Častokrát sa stáva, že beháte príliš rýchlo alebo pomaly.

V seriáli rád, ako behom prospievať svojmu zdraviu začneme prvou zo štyroch dôležitých poučení - rýchlosťou behu. Častokrát sa stáva, že beháte príliš rýchlo alebo pomaly.

Ak pobežíte príliš rýchlo, je viac než isté, že nesplníte účel tréningu. Prinajmenšom si zbytočne unavíte nohy a oberiete sa o sily potrebné po zvyšok tréningu. Povedzme, že si chcete zlepšiť maximálnu kapacitu pľúc (VO2 max) a plánujete bežať intervaly maximálnou rýchlosťou (tzn. 100 % TF max). Ak pri zabehnutí 1 km za 3:30 minúty dosiahnete svoje VO2 max, je jasné, že túto hranicu dosiahnete aj keď pobežíte tempom 3:15/km. Načo ale bežať každý kilometer o 15 sekúnd rýchlejšie, keď aj pri pomalšom tempe docielite tie iste výsledky? Rýchlejšie neznamená vždy aj lepšie!

Na druhej strane, ak trénujete v príliš nízkom tempe, želané výsledky sa nemusia dostaviť. Výskumy ukázali, že behanie pri menej ako 60 % vašej maximálnej tepovej frekvencie nemá takmer žiadny pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém.

Najťažšie je pre bežcov bežať správnou rýchlosťou pri takzvanom tempovom behu (beh na úrovni laktátoveho prahu). Predovšetkým menej skúsení bežci majú problém stanoviť si svoje najrýchlejšie a zároveň dlhodobejšie udržateľné aeróbne tempo a často preto behajú príliš rýchlo.

RIEŠENIE: Ak chcete uspokojiť svoje fyziologické požiadavky, musíte bežať správnou rýchlosťou!

Preto je dôležité správne určiť rýchlosť behu pre jednotlivé typy tréningu. Váš beh tak bude špecificky zameraný na fyziologickú veličinu, ktorú chcete trénovať – či už VO2 max alebo laktátový prah. Keďže cieľom každého tréningu je získať čo najlepšie výsledky pri čo najmenšej námahe, musíte bežať tak pomaly, ako je to len možné na získanie požadovaného efektu.

Na optimalizáciu vášho tréningu vám prinášame nasledujúce odporúčania:

Typ tréningu

Tempo

REGENERAČNÝ A DLHÝ BEH

1-2 minúty pomalšie než vaše závodné tempo na 5km

resp. 65 až 75 % TFmax.

TEMPO BEH

 

 

 

 

približne 5-10s/km pomalšie než vaše závodné tempo na 5km, resp. vaše závodné tempo na  10km,

resp. 75 až 80 % TF max

(pomalší, rekreační bežci)

približne 15-20s/km pomalšie než vaše závodné tempo na 5 km,

resp. 10-12s/km pomalšie než vaše závodné tempo na 10km,

resp. 85-90% TF max

(rýchlejší, výkonnostní bežci)

DLHÉ INTERVALY (2-5MIN)

 

 

VO2 max tempo, približne závodné tempo na 3000m (u  výkonnostných bežcov) , resp. 95-100% TFmax ku koncu     

intervalu

KRÁTKE INTERVALY (1-2MIN)

závodné tempo na 1 míľu (1,6km)   


Nechali sme sa inšpirovať knihou Running Times

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 00:00