StoryEditor

Weby pre výpočet tréningového tempa

28.08.2009, 08:00
V nadväznosti na prvý článok z nášho seriálu o najčastejších bežeckých chybách vám dnes prinášame krátky prehľad webstránok, kde si môžete pomocou špeciálnych kalkulačiek vypočítať svoje optimálne bežecké tempo, pre jednotlivé typy tréningov.

V nadväznosti na prvý článok z nášho seriálu o najčastejších bežeckých chybách vám dnes prinášame krátky prehľad webstránok, kde si môžete pomocou špeciálnych kalkulačiek vypočítať svoje optimálne bežecké tempo, pre jednotlivé typy tréningov.

V nadväznosti na prvý článok z nášho seriálu o najčastejších bežeckých chybách vám dnes prinášame krátky prehľad webstránok, kde si môžete pomocou špeciálnych kalkulačiek vypočítať svoje optimálne bežecké tempo, pre jednotlivé typy tréningov. Na internete je takýchto kalkulačiek nespočetne veľa, stačí si len do vyhľadávača zadať spojenie ,running calculator’. My sme pre vás vybrali tri najzaujímavejšie.


1. http://www.maraton.cz/trenink/


Tento český web ponúka cenné informácie o pripravovaných bežeckých podujatiach, výsledkový servis či databázu registrovaných bežcov u našich západných susedov. Kalkulačka na tejto stránke je prebratá z amerického bežeckého portálu Runner’s World. Je však prispôsobená na česko-slovenské pomery (metricky systém) a zaujme hlavne jednoduchosťou a prehľadnosťou. Stačí zadať váš dosiahnutý čas z nedávnych pretekov ľubovoľnej dĺžky a kalkulačka vám vypočíta vaše individuálne tréningové tempa. Príjemným bonusom je kalkulácia maximálnej spotreby kyslíka (VO2 max). Hodnota je samozrejme približná, ale pomôže vám utvoriť si predstavu o vašej momentálnej fyzickej kondícii.




2. http://www.mcmillanrunning.com/mcmillanrunningcalculator.htm


Webstránka amerického trénera a vytrvalostného bežca Grega McMillana ponúka okrem na mieru vytvorených tréningových programov a online koučovania aj bežeckú kalkulačku, ktorá je na rozdiel od iných poskytovaných služieb bezplatná. Funguje rovnako ako český maraton.cz na základe dosiahnutého času z absolvovaných pretekov. Tato hodnota sa použije na výpočet ekvivalentných časov a priemerného tempa na iných vzdialenostiach a to v rozsahu od 100m až po maratón. Vypočítané tréningové tempa sú prehľadne rozdelené do tabuliek podľa toho, čo chceme trénovať (vytrvalosť, silu alebo rýchlosť). Napriek tomu, že ide o americkú stránku, tempo behu sa zobrazuje nielen v min/míľu, ale aj min/km.




3. http://www.runningforfitness.org


Stránka runningforfitness.org sa hodí pre tých, ktorí ešte neabsolvovali žiadne preteky a nevedia, aké je ich závodné tempo. Do kalkulačky jednoducho zadáte, za aký čas by ste chceli zabehnúť určitý pretek a stránka vám ponúkne niekoľko rôznych druhov tréningov, spolu s tempami, akými by ste ich mali bežať. Začínajúcich bežcov ale aj takých, ktorí sa k behaniu vracajú po dlhšej dobe, zaujme možnosť výpočtu VO2max a VO2max tempa na základe Balkeho či Cooprovho testu (beh na dráhe maximálnym tempom po dobu 15, resp. 12 minút). Vynikajúca je aj možnosť kalkulácie tréningových zón na základe tepovej frekvencie alebo výpočet splitov (medzičasov) pre jednotlivé dĺžky pretekov. Na vyber sú pozitívne, negatívne alebo rovnaké splity (bežanie v prvej polovici pretekov pomalšie alebo rýchlejšie ako v druhej, resp. rovnakým tempom) alebo rôzna gradácia tempa.




menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:10