StoryEditor

Dobrá zimná príprava = úspešná jar

26.11.2009, 01:00
Nejeden bežec „zavesí“ svoje tenisky v zime na klinec pod zámienkou, že vonku je zima, škaredo, a že aj tak už má vlastne po sezóne.

Nejeden bežec „zavesí“ svoje tenisky v zime na klinec pod zámienkou, že vonku je zima, škaredo, a že aj tak už má vlastne po sezóne.

Opak je pravdou a to by vám mohli potvrdiť aj špičkoví športovci, ktorí práve v zime investujú do rozvoja svojej kondície maximum.

Avšak predtým, ako sa rozhodnete predsalen začať seriózne so zimnou prípravou, uvedomte si, že práve zima vám s obtiažou dopraje vhodnú podmienky na regeneráciu – hlavne tú psychickú (veľmi skoro je tma, prechádzky po vonku znepríjemňuje mráz a dážď...) a preto často podstupujeme tvrdú skúšku. A to nehovoriac o vianočných sviatkoch, kedy je často potrebné odoprieť si z prehýbajúcich sa stolov a vylievajúcich sa čaší. Ale pre následný dobrý pocit to stojí :)

Ak však patríte medzi bežcov, ktorý rok čo rok tvrdo trénujú a aspoň v zime by si radi oddýchli, avšak nevedia si bez behu svoj život prestaviť, stačí, ak znížite svoje tréningové objemy o 20-30%. Dôležité totiž je, aby váš organizmus mal dostatok priestoru na regeneráciu a vaša psychická pohoda neutrpela ujmy.

Zimná príprava by mala byť založená hlavne na rozvoji aeróbnej sily. Behávajte teda dlhé behy, zaraďte úseky s rýchlym tempom (400m, 800m, 1600m... ) napríklad na najbližšom ovále pri vašom dome a postupne naberajte kilometre, ktoré ubehnete. Zväčšíte si tak svoj aeróbny prah – zväčší sa hustota kapilár v svaloch, zvýši sa ukladanie glykogénu a využite tukov v nich a celkovo sa zlepší ekonomika vášho behu. Zaradením tempo behov v tomto období si zachováte a možno dokonca zvýšite svoj laktátový prah a tiež si uľahčíte svoj návrat k behom, ktorých sa na jar plánujete zúčastniť.


Nechajte si od nás poradiť týmito pár tipmi na rozumný zimný tréning:


Zneužite pekné počasie
Ak sa cítite dobre a oddýchnuto v slnečný deň, dupnite trošku na plyn a trénujte o niečo viac, ako ste plánovali. Keď je vonku skutočne krásne, ľahšie sa trénujú obtiažnejšie úseky, ako keby ste sa rozhodli zaradiť tempo beh počas krupobitia, či snehovej prehánky.

V prípade potreby použite bežecký pás
Bežecký pás je pre každého bežca nutné zlo. Beh na ňom sa totiž nedá porovnávať s behom na ceste, či v lese.

Na snehu a ľade bežte opatrne
Skráťte svoj skrok pri behu po zasneženom, či primrznutom povrchu, aby ste v prípade pošmyknutia vedeli udržať rovnováhu. Prípadne použite „mačky“, ktoré si navlečiete na vaše bežecké tenisky.

Nezabudnite piť
Bežci pozabúdajú práve v zime na pitný režim, čo môže spôsobovať dehydratáciu organizmu postupne po niekoľkých dňoch tréningu bez dostatočného príjmu tekutín. I keď sa v zime potíme menej, je dôležité rovnako ako v lete, zostať hydratovaný.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 01:51