StoryEditor

Beh a chudnutie, ako na to? (I.)

15.12.2009, 23:00
Hmm, viem že Vianoce sú ešte len pred nami, a že počas zákuskovej sezóny neradno chudnúť, ale prečo nemať aspoň malú nádej, že tie kilká bude možné dať dole? Dnes sa vám budem snažiť aspoň trochu ozrejmiť zásady a princípy chudnutia.

Hmm, viem že Vianoce sú ešte len pred nami, a že počas zákuskovej sezóny neradno chudnúť, ale prečo nemať aspoň malú nádej, že tie kilká bude možné dať dole? Dnes sa vám budem snažiť aspoň trochu ozrejmiť zásady a princípy chudnutia.

Chudnutie sa stalo pre mňa každodennou záležitosťou pred pár rokmi, keď som začal s personálnym tréningom. Odkedy som sa vrátil späť z cudziny a začal s projektom Bootcamp, čoraz častejšie sa stretávam s otázkami typu: čo je najlepší spôsob ako schudnúť? Už behávam tri krát do týždňa aspoň 40 minút a ten tuk sa ma stále drží, čo robím zle? Je behanie dobrý prostriedok na chudnutie? Ešte lepšie sú tieto: už som vyskúšal/a všetko a nič nepomohlo... Vážne je to tak?

Osobne nepoznám odvetvie, kde sa denne môžete stretnúť s toľkými mýtmi ako vo fitnes/ športe. Neviem čím to je, ale je to tak. Začnem pekne od začiatku a budem sa snažiť si vystačiť s behaním...

Všeobecný princíp chudnutia je spáliť viac energie ako prijmeme. Hmm, to znamená, že mi stačí jesť tak ako doteraz a pridať do toho nejaký ten beh 3x do týždňa. (Nebudem sa dnes zaoberať výživou, aj keď to je z môjho pohľadu viac ako 60% úspechu... možno nabudúce) Prvých zopár týždňov to bude fungovať famózne, budete chudnúť, cítiť sa lepšie a tie reči v práci o tom ,ako dobre vyzeráte vás vystrelia do neba. Po 4 až 5 týždňoch sa to spomalí a namiesto chudnutia začnete znovu priberať. Ako to? Jednoducho si telo na to zvykne, metabolizmus sa nám vráti do starých koľají a váš obľúbený oblek sa vráti späť do skrine.

Základnou vecou, ktorú si treba uvedomiť je, že netrénujeme preto, aby sme spálili čo najviac kalórií počas tréningu, ale hlavne aby sme zvýšili metabolizmus na čo najdlhšie po tréningu. Aj tým najťažším tréningom sa len zriedka vieme dostať nad 500 kal/hod, ale ak nám ten tréning pomôže spáliť viac energie 8 až 10 hodín po tréningu, to už znie lepšie. Teraz ako na to? Klasická súvislá metóda, ktorou beháva drvivá väčšina z vás (dajme tomu 50 minút rovnakým tempom) vám pomôže spáliť tak okolo 300 kalórií. Čo je trochu horšie, asi pol hodinu po behu sa váš metabolizmus pomaly vráti do normálu. Rýchlosť návratu do pokojového stavu záleží aj na tom, ako dlho už tak behávate. Ak svojich 5 km krútite už posledné 3 roky, šanca na zmenu metabolizmu je asi taká veľká, ako šanca súčasnej vlády na transparentný tender. Tak čo sa dá robiť? ZMENIŤ TRÉNING! Namiesto klasiky zaraďte 5km farlek, alebo intervalovú metódu. Meňte tréning a prostredie. Nejde len o metabolizmus, ale aj o zapojenie rýchlejších svalových vlákien, vytočenie pulzovej frekvencie vyššie ako obyčajne. Tým si zlepšíte kardiovaskulárny systém a aj tá rýchlosť sa určite hodí. A nakoniec otázka, čo myslíte, kto má viac tuku? Maratónsky bežec, alebo šprintér?

Nabudúce budem pokračovať v tejto téme, uvediem aj príklady a dozviete sa odpoveď aj na tú poslednú otázku. Ak budete mať otázky k tomu čo som napísal, neváhajte, píšte, rád vám odpoviem.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 03:24