StoryEditor

Beh a chudnutie, ako na to? (II.)

27.12.2009, 23:00
V poslednom článku som sa snažil načrtnúť spôsob ako, a prečo by sme mali trénovať, pokiaľ by naším cieľom bolo chudnutie. Z vašich reakcií mi bolo okamžite jasné, že chudnutie je v hierarchii vašich cieľov niekde v úzadí, a že behanie vám prináša hlavne radosť.

V poslednom článku som sa snažil načrtnúť spôsob ako, a prečo by sme mali trénovať, pokiaľ by naším cieľom bolo chudnutie. Z vašich reakcií mi bolo okamžite jasné, že chudnutie je v hierarchii vašich cieľov niekde v úzadí, a že behanie vám prináša hlavne radosť.

V poslednom článku Beh a chudnutie, ako na to? (I.) som sa snažil načrtnúť spôsob ako, a prečo by sme mali trénovať, pokiaľ by naším cieľom bolo chudnutie. Z vašich reakcií mi bolo okamžite jasné, že chudnutie je v hierarchii vašich cieľov niekde v úzadí, a že behanie vám prináša hlavne radosť. Musím povedať, že som bol veľmi milo prekvapený, aj keď som to mohol očakávať vzhľadom na to, po akom webe sa pohybujem... No ale aj tak, trochu širší obzor nemusí byť na škodu.

Z mojich predchádzajúcich článkov ste mohli zistiť, že nie som bohvie aký fanúšik klasických súvislých tréningových metód. Nie je to nič osobného, nemám za sebou žiadne traumatické zážitky z detstva, jednoducho na trhu tréningových metód sa stávajú archaizmami. Takže som sa rozhodol pokračovať trochu inak , práve s tým chudnutím. Rozhodol som sa uviesť šesť dôvodov, prečo si myslím že aeróbny tréning (tréning pod úrovňou anaeróbneho prahu) nie je vhodným prostriedkom na znižovanie hmotnosti, ako aj nepomáha pri vašom bežeckom napredovaní...

1. Adaptácia organizmu na súvislú aeróbnu záťaž netrvá dlhšie ako 8 týždňov
Tento poznatok je veľmi dôležitý. Skúste si zalistovať vo svojej pamäti a spomeňte si ako dlho trvalo vaše zlepšovanie sa touto metódou? Ako som už povedal, stereotyp zabraňuje napredovaniu a ak by som to mal preložiť do jazyka chudnutia, po niekoľkých týždňoch tvrdošijného krútenia štyroch km, telo vyhodí rýchlosť, vyloží nohy a namiesto pokračujúceho chudnutia, jednoducho začne priberať. Ak by som to mal zhrnúť, využívanie súvislej aeróbnej metódy dlhšie ako 8 týždňov je kontraproduktívne a odsúdené na neúspech.

2. Aeróbny tréning znižuje výbušnosť lokálne a systematicky
Inými slovami povedané, robí vás pomalšími. Možno pre mnohých z vás to nebude až taký problém, ale pre tých z vás čo sa chcú zlepšovať v časoch, to už zaujímavé môže byť. Keď som nedávno testoval svojich zverencov v Bootcampe, bolo markantne viditeľné u tých, čo majú za sebou dlhší vytrvalostný tréning. V šprinte na 50 m boli na chvoste štartového poľa a ak som do tréningu zaradil kratšie úseky bolo to ešte výraznejšie.

3. Aeróbny tréning zvyšuje oxidatívny stres, ktorý zvyšuje šancu na priberanie
Podľa endokrinologičky Dr. Diany Schwarzbein (autorky knihy The Schwarzbein Principle II.) „oxidácia“ je proces, pri ktorom sa formujú voľné radikály. Ľudské telo bežne neutralizuje voľné radikály antioxidantmi. Ak sa ale začne zvyšovať počet voľných radikálov, telo nebude schopné ich počet neutralizovať. Toto bude viesť k zmene metabolizmu, ktorá naštartuje naše priberanie.

4. Aeróbny tréning zvyšuje stres na nadobličkovú žľazu
Podľa Dr. Jamesa Wilsona (autor publikácie: „Adrenal Fatigue-The 21st. Century Stress Syndrome“) Normálna funkcia nadobličkovej žľazy udržiava rovnováhu steroidných hormónov. Vykonávaním väčšieho množstva aeróbnych cvičení vyvoláva stres nadobličkovej žľaze, ktorý môže viesť k jej únave alebo až k poruchám. Symptómami sú: únava, úzkostlivé stavy, alergie, časté opakovanie chrípkových ochorení, artritída, depresie, zníženie koncentrácie, ovplyvňuje pamäť, nespavosť, ale hlavne zabraňuje akémukoľvek chudnutiu.

5. Aeróbny tréning zvyšuje telesný tuk u osôb pod enormným stresom
Ak práve prechádzate obdobím plným stresu, pridaním aeróbneho tréningu stres ešte zvýšite a tým sa pre vás stane extrémne náročným akékoľvek chudnutie.

6. Aeróbny tréning zhoršuje pomer testosterónu a kortizolu, ktorý znižuje našu schopnosť naberať svalovú hmotu, ktorá by nám zvýšila metabolizmus
Ak sa pomer testosterónu oproti kortizolu znižuje, naša schopnosť zvýšenia čistej svalovej hmoty, ktorá by nám dokázala zvýšiť kalorický výdaj sa znižuje a tým nám naše chudnutie sťažuje. Z pohľadu bežcov sú tieto argumenty menej podstatné, ale ak sa medzi vami nachádzajú nadšenci všeobecného telesného rozvoja, mohlo by vás to zaujímať omnoho viac...

Týmto výpočtom som nechcel súvislú aeróbnu metódu vymazať z vašich tréningov, ale chcem šíriť osvetu o rôznorodosti tréningových podnetov. Ak nastane adaptácia organizmu na záťaž, je na čase zmeniť podnety. Táto veta platí dvojnásobne pokiaľ ide o chudnutie.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 03:30