StoryEditor

Problematika pitného režimu bežca

30.04.2010, 01:00
Telo dospelého človeka obsahuje v závislosti na veku 55 až 75% vody. Voda slúži ako regulátor teploty tela a zúčastňuje sa všetkých činnosti týkajúcich sa premeny energie.

Telo dospelého človeka obsahuje v závislosti na veku 55 až 75% vody. Voda slúži ako regulátor teploty tela a zúčastňuje sa všetkých činnosti týkajúcich sa premeny energie.

Človek bez vody, na rozdiel od potravy, dokáže prežiť len 2-3 dni. Je najväčšou časťou veľmi dôležitej telesnej tekutiny – krvi. Strata telesných tekutín - dehydratácia sa prejavuje nielen zhoršením telesnej výkonnosti, ale pri väčších stratách aj ohrozením zdravia. Väčší nedostatok vody spôsobuje prehriatie organizmu, pokles objemu krvi, zníženie prietoku krvi, prípadne pokles krvného tlaku, čo môže následne viesť až ku kolapsu.

Organizmus človeka treba sústavne rehydrovať. Treba si však uvedomiť, že žalúdok človeka je schopný prijať najviac 0,8 liter tekutiny za hodinu a to nezávisle od toho, koľko tekutiny organizmus predtým stratil.

Pitný režim počas bežného tréningu
Pokiaľ ste „buďfit-bežcom“je málo pravdepodobné , že budete potrebovať zvláštnu rehydratáciu a remineralizáciu. Spravidla postačí doplnenie tekutín vhodnými nápojmi, alebo len čistou vodou . Pri tréningoch a pretekoch trvajúcich menej ako 30 min nie je potrebná žiadna špeciálna rehydratácia resp. remineralizácia. Po zaťaženiach kratších ako 1 hod taktiež nie je potrebné, aby nápoje obsahovali uhľohydráty.

Pokiaľ však trénujete ťažko počas niekoľkých hodín v horúčave, môžete mať potrebu doplniť stratu sodíka. Mala by na to stačiť bežná racionálna strava doplnená o potraviny obsahujúce dostatočne množstvo sodíka (napr. slane tyčinky). Taktiež je málo pravdepodobné, že by ste trpeli nedostatkom draslíka, lebo organizmus ho obsahuje veľké množstvo. Napriek tomu nemôže škodiť, keď vašu stravu doplníte o potraviny obsahujúce veľa draslíka (napr. pomaranče, banány, hrozienka). Prípadne straty vápnika môžete nahradiť potravinami bohatými na vápnik ako je napr. jogurt. Horčík môžete doplniť zelenou listovou zeleninou, orechmi, fazuľou, šošovicou a celozrnnými obilninami.

Vážnejší problém s nedostatkom sodíka môže nastať len u bežcov ktorý prehnali rehydratáciu počas zaťaženia požitím veľkého množstva čistej vody, alebo bežnými športovými energetickými nápojmi, ktoré spravidla obsahujú minimálne sodíka.

Pitný režim pred maratónom, alebo dlhotrvajúcim tréningom
Je veľmi dôležité neísť na preteky alebo ťažký tréning dehydrovaný. Z tohto dôvodu už predchádzajúci deň pite dostatočné množstvo vhodných tekutín. Taktiež prvú dávku hydratačného mierne hypotonického nápoja (2-4dcl) vypiť už cca 2hod pred štartom, tak aby sa ešte umožnilo ľadvinám vylúčiť nadbytočnú vodu pred začiatkom behu. Druhú dávku toho istého nápoja vypite cca 15 min pred štartom.


Použité pojmy
Dehydratácia - strata telesných tekutín
Elektrolyt - iónová zlúčenina
Hydratácia - zavodnenie
Hypotonický nápoj - má menšiu koncentráciu iónov a osmotický tlak ako krv, dobre sa vstrebáva a nespôsobuje zažívacie problémy
Ión - elektricky nabité častice veľkosti atómov a molekúl
Rehydratácia - doplnenie strát tekutín
Remineralizácia - doplnenie straty elektrolytov



Nabudúce viac o pitnom režime počas maratónu, či dlhotrvajúceho tréningu a tiež ako doplniť tekutiny po takto výkonnejšom behu!

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 05:30