StoryEditor

Problematika pitného režimu bežca (IV.)

09.06.2010, 00:00
Problematiku pitného režimu zavŕšime nevhodnými nápojmi k tréningom a domácimi receptami na rehydratačné nápoje.

Problematiku pitného režimu zavŕšime nevhodnými nápojmi k tréningom a domácimi receptami na rehydratačné nápoje.

Nevhodné nápoje
- Alkohol, sýtené nápoje, mlieko (nie je nápoj),malinovky, silné čierne čaje. Keď pijete kávu tak vypite spolu s ňou aj dvojnásobne množstvo čistej vody.
- Neriedené ovocné šťavy
- Príliš studené tekutiny

Jednoduché „domáce“ recepty na (re)hydratačne nápoje
-Hypotonický nápoj dostaneme zmiešaním 100 ml 100% pomarančového, alebo jablkového džúsu 1 litrom vody a pridaním ¼ až ½ zarovnanej čajovej lyžičky (cca cca 2 -4 gramy) kuchynskej soli. Tento nápoj je vhodný počas dlhotrvajúceho behu, hlavne v horúcom počasí.
-Hypotonický napoj zložený z 2 litrov nesýtenej nízkomineralizovanej minerálnej vody(najlepšie zmiešať dva druhy minerálok) , z dvoch navŕšených polievkových lyžíc glukopúru (cca 60 gramov) a jednej zarovnanej kávovej lyžice kuchynskej soli( cca 8 gramov). Tento nápoj je vhodný pred a počas maratónu a dlhotrvajúceho behu(viac ako 1 hod). Namiešať pred pretekom, rozdeliť na dávky 1,5 až 2 dcl a rozmiestniť na občerstvovacie stanice.
- Isotonický nápoj dostaneme zmiešaním 200 ml 100% pomarančového, alebo jablkového džúsu s 1 litrom vody a pridaním ¼ až ½ zarovnanej čajovej lyžičky (cca 2 -4 gramy)kuchynskej soli. Tento nápoj je vhodný pred dlhotrvajúcim behom.
-Hypertonický“ nápoj, ktorý dostaneme zmiešaním 400 ml 100% pomarančového, alebo jablkového džúsu s 1 litrom vody a pridať ¼ až ½ zarovnanej čajovej lyžičky (c cca 2 -4 gramy ) kuchynskej soli. Tento nápoj je vhodný po maratóne, a dlhotrvajúcom behu.

...na budúce niečo o príznakoch dehydratácie, dôležitých mineráloch .......................... a. i.


Použité pojmy
Elektrolyt - iónová zlúčenina
Glykemický index - biochemický parameter, ktorý charakterizuje veľkosť nárastu hladiny cukru v krvi po požití určitého druhu potraviny. Čim väčšie číslo tým väčší nárast po požití.
Glykémia - hladina krvného cukru
Hydratácia - zavodnenie
Hypotonický nápoj - má menšiu koncentráciu iónov a osmotický tlak ako krv, dobre sa vstrebáva a nespôsobuje zažívacie problémy
Hypertonický nápoj ma väčšiu koncentráciu iónov a osmotický tlak ako krv
Ión
- elektricky nabité častice veľkosti atómov a molekúl
Isotonický nápoj má rovnakú koncentráciu iónov a osmotický tlak ako má krv. Je to napr. nápoj obsahujúci elektrolyty (minerály) a uhľohydráty v množstve 6 -8 %
Rehydratácia - doplnenie strát tekutín


Súvisiace články:
Problematika pitného režimu bežca III.
Problematika pitného režimu bežca II.
Problematika pitného režimu bežca I.


menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 06:43