StoryEditor

Problematika pitného režimu bežca (V.)

25.06.2010, 00:00
Viete ktoré minerály sú nevyhnutné k správnemu fungovaniu organizmu? To si vysvetlíme v dnešnom článku a tiež vyvrátime starý pohľad na pitný režim novým.

Viete ktoré minerály sú nevyhnutné k správnemu fungovaniu organizmu? To si vysvetlíme v dnešnom článku a tiež vyvrátime starý pohľad na pitný režim novým.

Prehľad najdôležitejších minerálov:

Sodík (Na) - Udržuje správnu rovnováhu tekutín v bunkách a medzibunečnom priestore. Je dôležitý pre acidobázickú rovnováhu. Nadmerný príjem spôsobuje hromadenie tekutín v tele (napr. opuchy dolných končatín) a môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Nedostatok spôsobuje zníženie osmotického tlaku, svalové kŕče a bolesti hlavy.

Draslík (K) - Udržuje správnu rovnováhu tekutín v bunkách a medzibunkovom priestore. Je dôležitý pre reguláciu osmotického tlaku vo vnútri buniek, prenos nervového vzruchu a svalovú kontrakciu. Nedostatok sa prejavuje zvýšenou dráždivosťou, slabosťou, poruchami srdcovej činnosti a poškodením obličiek. Nadbytok spôsobuje slabosť, únavu a pošklbávanie svalstva. Dáva svalovým bunkám a nervom potrebnú silu.

Vápík (Ca) - Pomáha svalovej kontrakcii a relaxácii. Je stavebnou časťou kostí a zubov kde je ich nenahraditeľnou súčasťou. Je dôležitý pre normálnu kontrakciu srdca a prenos nervového vzruchu. Znižuje riziko osteoporózy.

Horčík (Mg) - Pomáha svalovej kontrakcii a relaxácii. Dôležitý pre normálnu činnosť srdcovo-cievnej a nervovej sústavy.

Príznaky dehydratácie
Smäd, bolesti hlavy, sucho v ústach, malátnosť, svalové kŕče, svalová únava, nutkanie na vracanie, vracanie, hnačka, triaška, zvýšená telesná teplota (pri silnej dehydratácii aj 42°C), tmavo žltý, zahustený, málo objemný moč.

Znak primeranej hydratácie
Prvý ranný moč je slabo žltý (slamový) a je v dostatočnom množstve.

Nové pohľady na hydratáciu
V poslednom období sa objavujú nové názory na hydratáciu. V ďalšom texte popíšeme hlavné rozdiely medzi staršími a novšími pohľadmi na pitný režim počas dlhotrvajúceho zaťaženia.

Starý názor - Začni piť skôr než pocítiš smäd
Nový názor - Pi podľa pocitu smädu

Experti vždy upozorňovali, že treba piť ešte pred tým ako sa objaví pocit smädu, lebo vtedy je už organizmus bežca dehydrovaný. Nedávne štúdie však ukázali, že mierna dehydratácia nemá žiadny vplyv na zvýšenie teplotu tela počas behu a ani na výsledný čas bežcov.
Ostatné rozdiely mezi starými názormi a novými názormi prinesieme už o týždeň!

Na záver
Každý bežec je iný a k optimálnej individuálnej hydratačnej stratégii sa možno dopracovať len na základe odskúšania rôznych nápojov v rôznych množstvách, užívaných v rôznych časových intervaloch počas náročných tréningov a menej dôležitých pretekov.

Nikdy neexperimentujte počas dôležitých pretekov. Pitný režim si pred tým prakticky odskúšajte počas tréningu, alebo menej dôležitých pretekov.


menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 09:54