StoryEditor

Problematika pitného režimu bežca (VI.)

02.07.2010, 00:00
V minulom článku sme načali tému starých a nových pohľadov na pitný režim. Dnes v nich budeme pokračovať.

V minulom článku sme načali tému starých a nových pohľadov na pitný režim. Dnes v nich budeme pokračovať.

V minulom článku Problematika pitného režimu bežca (V.) sme načali tému starých a nových pohľadov na pitný režim. Dnes v nich budeme pokračovať.

Starý názor - Snaž sa úplne vyhnúť dehydratácii
Nový názor - Snaž sa spomaliť dehydratáciu


Pokiaľ bežci pijú len podľa pocitu smädu tak uhradia len 60 až 70% potom stratenej tekutiny. Posledné štúdie však ukázali, že táto dehydratácia nemala žiadny negatívny vplyv na výkonnosť a zdravie bežcov. Ďalším mylným predpokladom bolo, že sa tvrdilo, že celá strata na váhe bežca pozostáva s potu vypareného počas behu. Avšak nedávne štúdie ukázali, že až 60% straty je spôsobené uvoľnením vody viazanej na molekuly tukov a uhľohydrátov. Táto voda sa uvoľňuje zo svalov keď sa tieto premieňajú na energiu. Hoci táto voda tiež prispieva k poteniu nemá, ale žiadny dehydratačný vplyv lebo nezahusťuje krv.

Ďalší problém je vtom, že snaha o kompletnú rehydratáciu smeruje k zriedeniu koncentrácie sodíka a ďalších elektrolytov v krvi obvzlášť pri záťaži dlhšej ako 2 hodiny. Toto môže vo vážnejších prípadoch preplniť bunky vodou a vyvolať opuchy mozgu. Z týchto dôvodov sa pokladá za vhodnejšie nesnažiť sa o kompletnú rehydratáciu, ale dopĺňať tekutiny malými dúškami vhodných nápojov v krátkych časových intervaloch (cca 12 minút) tak, aby sa bežec udržal primerane hydratovaný a vyhol sa problémom so žalúdočnými ťažkosťami.

Starý názor - Na hydratáciu používajte športové nápoje alebo vodu
Nový názor - Na hydratáciu užívajte športové nápoje miesto vody

Ukázalo sa, že športové nápoje obsahujúce sodík a ďalšie elektrolyty sú vzhľadom na riziko zmenšenia koncentrácie sodíka v krvi vhodnejšie ako čistá voda.

Starý názor - Aminokyseliny zhoršujú dehydratáciu
Nový názor - Aminokyseliny zlepšujú hydratáciu
Nové štúdie dokazujú, že malé množstvo aminokyselín v športových nápojoch podporuje absorpciu a retenciu tekutín bežcov, napriek tomu, že príliš veľa aminokyselín v nápojoch pôsobí opačne. Výskumy ukazujú, že športové nápoje obsahujúce do 14 gramov aminokyselín na 1 liter nielen lepšie rehydratujú, ale aj zmenšujú poškodzovanie svalových vlákien a zlepšujú vytrvalosť.

Starý názor - Kofein zhoršuje dehydratáciu
Nový názor - Kofein nemá žiadny vplyv na dehydratáciu
Kofeín je známy ako diuretikum, čo znamená , že zväčšuje množstvo moču a ma dehydratačný účinok. Výskumy však ukázali, že počas zaťaženia je telo bežca schopne neutralizovať diuretický vplyv kofeínu a zlepšuje atletickú výkonnosť cez stimuláciu nervového systému.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 03:39