StoryEditor

Rekalibrácia maximálnej pulzovej frekvencie v ženskej populácií

19.07.2010, 00:00
Tento mesiac sme sa dostali k zaujímavej štúdií, ktorú robili výskumníci na Northwestern Medicine v Chicagu. V štúdií s takmer 5 500 zdravými ženami vedci zistili, že po dekády používaná formula na výpočet maximálnej pulzovej frekvencie (HRmax), je do veľkej miery nepresná pre ženskú časť populácie.

Tento mesiac sme sa dostali k zaujímavej štúdií, ktorú robili výskumníci na Northwestern Medicine v Chicagu. V štúdií s takmer 5 500 zdravými ženami vedci zistili, že po dekády používaná formula na výpočet maximálnej pulzovej frekvencie (HRmax), je do veľkej miery nepresná pre ženskú časť populácie.

Táto štúdia bola robená počas 16 rokov na ženách vo veku 35-93 rokov, kde sa na bežiacom páse (all out zaťaženie) zisťovali abnormality srdcovej frekvencie vo vzťahu k srdcovému infarktu. Tieto údaje však prispeli vedcom aj k výpočtu HRmax. Významnosť štúdie vyzdvihol napríklad Michael Lauer (direktor kardiovaskulárnych vied na National Heart Lung and Blood Institute) označil za najlepšiu aká doteraz bola v súvislosti s HRmax na ženskej populácií robená.

Najčastejšie používaná formula bola založená na odrátaní veku osoby od čísla 220. No na údajoch zozbieraných v Chicagu, presnejšia formula je troška komplikovanejšia a to: 206 – 88% z ženského veku. Táto novinka preto môže potvrdzovať, že mnoho žien doteraz bojovalo a zbytočne trpelo s dosiahnutím cielených hodnôt pulzovej frekvencie, či už na displejoch kardio prístrojoch, ktoré pracujú s hodnotami 220-vek, alebo na spoločných aeróbnych hodinách, kde intenzitu určuje inštruktor, či osobný tréner.

Tieto zistenia sú dôležité hlavne pre ženy, ktoré doteraz nevykonávali pohybovú aktivitu. Väčšina z nich keď začína cvičiť, použije na vypočítanie aeróbnej záťaže starú formulu, z ktorej nám vychádza vyššia hodnota. Tá môže u niektorých zapríčiniť skoršiu únavu, tým skoršie zastavenie činnosti, čím sa zvyčajne vyhneme aj cieľom tréningového pôsobenia. Časom je pravdepodobné aj preťaženie, či dokonca pretrénovanie, ktoré nás donúti pohybovú aktivitu úplne vynechať.

Ako všade je však aj nová hodnota HRmax iba priemerom, ktorý neodpovedá na individualitu človeka, ktorá sa do značnej miery líši (prevaha sympatika, prípadne parasympatika). Preto po dlhšom spoznávaní svojho tela a jeho odpovedi na zaťaženie, by malo nasledovať upravenie hodnoty individuálnym charakteristikám.
Stará formula, ktorá bola verejnosťou prijatá v 70 rokoch, bola výsledkom 10 štúdií. Bola naozaj veľmi ľahká na zapamätanie, preto sa veľmi rýchlo rozšírila a stala sa najpoužívanejšou formulou na svete.

Samozrejme bolo veľa pokusov o jej rehabilitáciu a spresnenie (napríklad v roku 2001 na University of Colorado bol pokus o zmenu HRmax na 208 – 0.7 x vek), no verejnosť ich neprijala. Uvidíme preto, ako dopadne nová ženská formula HRmax. Náš názor je, že môže byť v tréningových začiatkoch u zdravých žien užitočná.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 22:51