StoryEditor

„Triatlon pre všetkých“, či výzva pre každého bežca?

16.08.2010, 00:00
Viete si predstaviť, že vyplávate z jazera a sotva lapáte po dychu, už musíte nasadnúť na bicykel, aby ste s mľandravými nohami (vodné prostredie uvoľňuje svalové napätie) roztočili kľuky, ktoré poháňajú váš stroj na ľudský pohon s vetrom o preteky?

Viete si predstaviť, že vyplávate z jazera a sotva lapáte po dychu, už musíte nasadnúť na bicykel, aby ste s mľandravými nohami (vodné prostredie uvoľňuje svalové napätie) roztočili kľuky, ktoré poháňajú váš stroj na ľudský pohon s vetrom o preteky?

Častokrát vám vietor „beží“ do náruče, čo v snahe posúvať sa dopredu ešte viac umocňuje nutnosť vynakladať viac úsilia. Ku koncu cyklistickej časti sú vaše nohy tuhé ako mentolové cukríky. Poviete si, som bežec a teraz si konečne vychutnám preteky. „Prehodíte“ tenisky, otočíte číslo a zrazu zažijete pocit, ktorý sa bežnému bežcovi len tak nenaskytne. Obidve nohy sú „ťažšie“ o niekoľko kíl a na chrbte cítite dvojtonového slona. Neviete pochopiť, ako sa môže zhoršiť vaša bežecká forma v priebehu niekoľko desiatok minút.

 

Na vysvetlenie poviem, že triatlonista je taký dobrý, ako je dobrý jeho najslabší článok. Náročná cyklistika výrazne oslabuje stehenné svaly. No tento scenár sa nemusí vždy naplniť. A ja vás chcem skôr motivovať ako odradiť, aj keď zatiaľ to tomu asi nenasvedčuje. Tak ako v behu, tak je aj v triatlone množstvo disciplín. Od roku 1978 sa organizuje najdlhšia tzv. IRONMAN. Zahŕňa úctyhodných 3,8 km plávania, 180 km na bicykli a na koniec ešte maratón. Najlepší železní muži dokážu v rámci týchto pretekov bežať 42 km a 195 metrov pod 2 hod 45 min.

V poradí druhou disciplínou je polovičný IRONMAN. Na olympijskom triatlone (to je už tretia), sú dĺžky 1,5 – 40 - 10. Najrýchlejší dokážu bežať desinu tesne pod úrovňou 30 min (svetový rekord Emila Zátopka v behu na 10 000 m bol v roku 1949 29 min 28 sec. Najkratšou disciplínou je tzv. šprint 0,75 – 20 - 5. Dobre pripravený triatlonista vie zdolať túto poslednú položku tempom, akým beží desinu v čisto bežeckých pretekoch. Táto posledná, najkratšia disciplína, sa v posledných rokoch teší veľkej obľube aj medzi bežnými ľuďmi, o čom nasvedčuje neustále sa zvyšujúci počet štartujúcich „hobíkov“. Priemernému slovenskému amatérovi to trvá približne 1 hod 25 min.

Už zvažujete, že by ste si to aj vedeli predstaviť? Len to plávanie je stále príliš dlhé? Už druhý rok sa v rámci slovenského pohára v triatlone organizuje tzv. TRIATLON PRE VŠETKÝCH (tento rok sa bude konať 28.08.2010 v Bratislave - Čunove, viac info na www.triaxx.sk). Výnimočný je v tom, že v najkratšej disciplíne sa pláva len 200 m (môžete plávať aj prsiami, na znaku, mlynčekom či psíčkom a nebojte sa, bude vás viac). Nemáte bicykel a nebudete si ho kvôli tomu kupovať? Nevadí, je tu ďalšia disciplína, kde miesto bicykla idete 8 km na kolieskových korčuliach. A bol by v tom čert, aby ste neodbehli 2 km. V novinách tiež nečítate len športovú prílohu, ale v snahe rozšíriť si obzor, venujete čas aj predným stránkam.

Pridajte sa k nám, zažite ten pocit o ktorom už dlho tajne snívate a uvidíte, že si triatlon zamilujte. A ak budete mať záujem, tak vám ešte do štartu tohto ročníka napíšeme manuál ako sa pripraviť na svoj prvý triatlon (Nebýva to až taká rarita, že vystresovaný hobík vybehne do bežeckej časti s prilbou na hlave ).

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. júl 2024 10:55