StoryEditor

Bežte rýchlejšie vďaka tréningu v kopcoch

10.09.2010, 00:00
Veľa bežcov kopce z tréningu vynecháva a to z dôvodu ich náročnosti. Preto i našou úlohou je poukázať na hlavné výhody behu do kopca pre rekreačného bežca.

Veľa bežcov kopce z tréningu vynecháva a to z dôvodu ich náročnosti. Preto i našou úlohou je poukázať na hlavné výhody behu do kopca pre rekreačného bežca.

Jednoznačne budujete špeciálnu silovú zložku v lýtkach, stehnách i sedacích svaloch. Behom do kopca, ktorý sa dá prevádzať nielen vo vonkajších podmienkach, ale i na bežiacom páse, výrazne stimulujeme priťahovače stehien a Achillovu šľachu, teda časti ktoré sú u bežcov náchylné na zranenie, keďže hrajú pri behu dôležitú úlohu.

Svaly, ktoré používate pri tréningu v kopcoch sú vo veľkej miere totožné so svalmi, ktoré používate pri šprintoch. Teda tréning v kopcoch vytvára predpoklad rozvoja rýchlostných schopností v rovinatom teréne.
Ako som už vyššie spomenul, behom v kopcoch môžete výrazne obmedziť počet zranení. Vplyvom posilnenia štvorhlavého svalu je oveľa menšie riziko poranenia kolenného kĺbu. Vplyvom kopcovitého tréningu vo vonkajších podmienkach (najlepšie na nerovnom povrchu), posilníte svaly a šľachy v oblasti členkového kĺbu.

Taktiež vo väčšej miere posilníte vrchnú časť tela, keďže v kopcoch musí byť pohyb rúk dynamickejší, ako na rovinatom povrchu. Hoci sa to môže zdať zanedbateľné, práve silnejšie ramená vám môžu dopomôcť k zvýšeniu rýchlosti na rovine.

No a jednou z najdôležitejších častí bežeckého tréningu v kopcoch je budovanie sebadôvery. Každý kopec, ktorý zvládnete (či už jeden dlhý, alebo 10x krátky) vás neuveriteľne posilní na psychike. Čím viac kopcov (čo sú vlastne pre bežca sťažené podmienky) zvládnete, tým si budete istejší v tých ľachších podmienkach, teda na rovine.

To akou technikou utekať v kopci záleží od dĺžky, sklonu a terénu kopca. Odporúčam začať až po lekárskej prehliadke a všeobecnej bežeckej príprave na rovine. Ako som spomenul, kopce patria do metodiky sťažených podmienok, preto k nim aj tak treba pristupovať. Najlepšie začať krátkymi kopcovitými úsekmi, v miernom tempe a na rovinatom podklade, kde pauzu bude tvoriť pomalé zíjdenie kopca a počet úsekov nepresiahne 3 opakovania (na začiatok určite stačí).

Štefan Čuvala PhD., www.partofheart.eu, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 09:56