StoryEditor

Načo je komu tréner behu?

22.09.2010, 00:00
Často dostávame otázku načo je rekreačnému bežcovi tréner, čo vlastne robí a čím môže pomôcť, ak vôbec. Najprv si rozdeľme behajúcich ľudí na dve skupiny podľa dôvodov prečo behajú a cieľov, ktoré chcú behaním dosiahnuť.

Často dostávame otázku načo je rekreačnému bežcovi tréner, čo vlastne robí a čím môže pomôcť, ak vôbec. Najprv si rozdeľme behajúcich ľudí na dve skupiny podľa dôvodov prečo behajú a cieľov, ktoré chcú behaním dosiahnuť.

Prvá skupina ľudí nemá špeciálne ciele, behajú asi len preto, že im to spôsobuje príjemné pocity, nebehajú veľmi pravidelne, nemusia sa zlepšovať ani napr. neskúšajú schudnúť... Zároveň ale behajú relatívne málo, nenáročne, takže im ani veľmi nehrozí žiadne poškodenie minimálne pohybového aparátu. Táto skupina trénera nepotrebuje, všetkým ostatným (tvoriacim druhú skupinu behajúcich ľudí), môže byť veľmi užitočný. Prečo, tu sú dôvody:

Načo je rekreačnému bežcovi SKÚSENÝ tréner?
Ak beháte alebo začínate behať napr. preto aby ste sa cítili lepšie fyzicky, psychicky a boli zdraví, prípadne si zlepšili výkonnosť na určitý čas a vzdialenosť, odpovedzte si na otázky typu:
- ako často by som mal behať?
- koľko km?
- ako rýchlo?
- aké typy tréningov a kedy (intervalový, fartlek, regeneračný...)?
- po rovine, po kopcoch?
- pri akých pulzoch?
- ako behať aby som si nezničil pohybový aparát?
- čo robiť/nerobiť ak začínam cítiť nejakú bolesť?
atď., atď., atď.
Viete odpovede na všetky otázky? Je veľa vecí, ktoré treba zobrať do úvahy ak chcete dosiahnuť svoje ciele v behu.

A to zďaleka nie je všetko
Ako si upravíte tréningový plán pri chorobe/po chorobe? Ako sa treba správať pri začínajúcich bolestiach pohybového aparátu, podľa čoho zistíte príčiny problémov? Čo ak váš tréningový plán nepomáha zlepšovať výkonnosť podľa vašich predstáv? Ako si treba nastaviť postupnosť krokov, aby ste dosiahli vytúžený cieľ? Aký cieľ je reálny a v akom čase, berúc do úvahy vašu individuálnu situáciu (fyzickú pripravenosť, čas na trénovanie, prípadnú nadváhu, atď.)?

Technika behu, osobitná, v rekreačnom behu trošku podceňovaná kapitola. Jasné, netreba behať ako z knihy, ale zlá technika behu neprimerane zaťažuje šľachy a kĺby, minimálne však znižuje efektivitu behu a tak môže značne zhoršovať vaše konečné výsledky.

Beh samotný je jednostranná záťaž, výrazne trpí kostra (hlavne chrbát). Tréner bude navrhovať aj primerané posilňovanie, strečing, doplnené inými telesnými aktivitami, regeneračnými a rehabilitačnými tipmi. Regenerácia je rovnako dôležitá ako tréning. Viete, že bez primeranej regenerácie (neznamená to nerobiť nič) sa vám nepodarí dosiahnuť to čo chcete zďaleka tak efektívne (prípadne skončíte skôr ako sa k cieľu len priblížite)?

Toto všetko môžete (a mali by ste) očakávať od skúseného trénera. Iste, veľa sa dá dnes dočítať na internete, v lepších/horších knihách, prípadne si aj nechať urobiť tréningový plán nejakým programom, ktorý zoberie do úvahy váš vek, hmotnosť a možno ešte dva-tri údaje. Ak chcete, vyskúšajte. Garantujeme vám, že váš kamarát, ktorý si vyberie trénera dosiahne oveľa lepšie výsledky a na Slovensku nezaplatí oveľa viac.

Na záver
Ak patríte do spomínanej druhej skupiny bežcov, bez trénera sa k vytúženému cieľu alebo nedostanete alebo dostanete oveľa neskôr, s vynaložením nadmerného úsilia, času venovaného tréningu, prípadne si až poškodíte zdravie. Z veľkou pravdepodobnosťou (až na výnimky) vás k plánovanému cieľu neprivedie ani tréningový plán vygenerovaný softwérom prípadne nejaký vzorový, neberúci do úvahy vašu individualitu. Hlavné dôvody prečo je tomu tak sme uviedli vyššie.
Investícia do dobrého, kvalifikovaného a skúseného bežeckého trénera sa vám mnohonásobne vráti v zlepšenom zdravotnom stave, lepšej pracovnej výkonnosti a vo veľmi pravdepodobnom dosiahnutí vášho (nielen) športového cieľa.

  NEPREHLIADNITE!!! Od začiatku novembra sa stretávame aj v hale Elán. Sledujte našu www.runforfun.sk, prípadne nás neváhajte kontaktovať na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Štefan Mereš a Ľuboš Hrčka, RunForFun.sk

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 10:29