StoryEditor

Ženská športová veda potrebuje viac záujmu

26.10.2010, 00:00
Vedci a hlavy študované vedia o rozdieloch v ženskom a mužskom metabolizme rovnako, ako samotné ženy. Tie sú však častokrát závislé na výsledkoch výskumov práve na mužskej populácii. Veľakrát tak prichádza k skresleniam reality a teda i k obmedzeniu rastu ženského výkonu...

Vedci a hlavy študované vedia o rozdieloch v ženskom a mužskom metabolizme rovnako, ako samotné ženy. Tie sú však častokrát závislé na výsledkoch výskumov práve na mužskej populácii. Veľakrát tak prichádza k skresleniam reality a teda i k obmedzeniu rastu ženského výkonu...

Už dlhšiu dobu je pomerne známe, že najrýchlejšiu regeneráciu po náročnom zaťažení, zabezpečí sacharidovo – proteínová strava. Vo výskume spred niekoľkých rokov, ktorý viedol Dr. David Rowlands, vysokoškolský profesor z Massay Univerzity na Novom Zélande, bola dokázaná dôležitosť proteínov v regenerácii organizmu po vysoko intenzívnom zaťažení. Vo svojom výskume, ktorý viedol spolu s Inštitútom stravy, výživy a verejného zdravia, požiadal dve skupiny cyklistov, aby jazdili dostatočne dlho a intenzívne nato, aby vyčerpali svoje glykogénové zásoby (zásoby sacharidov vo svaloch). Jedna skupina hneď po zaťažení konzumovala čisto sacharidovú stravu vo forme tyčiniek, druhá skupina dostala sacharidovo – proteínové tyčinky. Počas nasledujúcich dvoch dní, obe skupiny vykonali náročné intervalové zaťaženie. Dr. Rowlands zistil, že počas prvého intervalového zaťaženia v nasledujúcom dni, cyklisti vykázali len nepatrné zlepšenie. Ale počas druhého intervalového zaťaženia, ktoré sa konalo zase o deň neskôr, skupina, ktorá príjmala sacharidovo – proteínovú stravu, mala oproti druhej skupine 4% nárast celkového výkonu (nezanedbateľný nárast). Táto štúdia podporila podobné štúdie s rovnakým výsledkom. Vedci sa domnievajú, že proteíny pomáhajú príjmať sacharidy z krvi a hlavne opravovať poškodené svalové vlákna po náročnom zaťažení (Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, február 2008).

Po zverejnení tejto štúdie dostal Dr. Rowlands veľa požiadaviek od ženských cyklistiek, ktoré mali taktiež záujem zúčastniť sa podobnej štúdie. Preto sa so svojim teamom rozhodol uskutočniť rovnakú štúdiu so ženskou populáciou. Výsledky však boli celkom iné. Prídavok proteínov ženským cyklistkám vôbec nepomohol, nedokázali jazdiť ani dlhšie, ani výkonnejšie. Dokonca sa probandky s proteínovými doplnkami, sťažovali na ťažké nohy a únavu počas intervalového zaťaženia, pričom skupina s čisto sacharidovou stravou tieto problémy nemala. Pre organizátorov výskumu boli tieto výsledky prekvapením.

Samozrejme vedci vedia o rozdieloch v ženskom a mužskom metabolizme, no i tak je ženská populácia častokrát závislá na výsledkoch výskumov mužskej populácie. Veľakrát tak prichádza k skresleniam reality a teda i k obmedzeniu rastu ženského výkonu.

V štúdiách o sacharidovej superkompenzácií (kedy za presne uvedených podmienok zvýšite príjem sacharidov pred zaťažením) vedci zistili, že ženy nepríjmajú, respektíve neukladajú sacharidy do svalov tak ako muži. Dokonca ani vtedy ak zvýšili ich celkový príjem kalórií k percentu sacharidov, do svalov beztak dokázali uložiť iba polovicu z toho, čo dokázali uložiť muži (Journal of Applied Physiology, júl 2001).
Prečo ženy reagujú inak je zrejmé. Ženy sú zaplavené estrogénom, čo je hormón, ktorý podľa najnovších štúdií (Journal of Sport Medicine, január 2010), má väčší efekt na metabolizmus buniek a svalovú ochranu, ako sme si doteraz mysleli. Niektoré štúdie dokonca poukazujú na to, že ženy po menopauze, ktoré doplnili svoj estrogén majú zdravšie svalstvo ako tie, ktoré doplnky nebrali. Výskumníci z McMaster Univerzity v Kanade zase pridali estrogén mužskej populácii, čoho výsledkom bolo objavenie úplne nového metabolizmu, teda takého, ktorý v zvýšenej miere spaľuje tuky a to na úkor proteínov a sacharidov (Physiological genomics, máj 2010).

Dr. Rowlands upozorňuje na veľké rozdiely medzi mužským a ženským organizmom a zároveň navrhuje ďalšie štúdie, keďže sám nateraz nevie odpovedať, ako presne estrogén chráni svalové vlákna pri zaťažení. Každopádne, ak sa jeho výskum potvrdí opakovanými štúdiami, bude to znamenať, že pridanie proteínov po ťažkom zaťažení, u žien nie je vhodné.

Štefan Čuvala PhD.
www.partofheart.eu
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 02:58