StoryEditor

Rešpektujte nástrahy jesene (II.)

07.11.2010, 23:00
Pre mnohých, ktorí sa na jeseň rozhodli rozvíjať svoju všeobecnú vytrvalosť, by malo byť samozrejmosťou vhodné oblečenie a obuv. Predstavme si (a pre veľa z vás pripomeňme) niekoľko základných nevyhnutností.

Pre mnohých, ktorí sa na jeseň rozhodli rozvíjať svoju všeobecnú vytrvalosť, by malo byť samozrejmosťou vhodné oblečenie a obuv. Predstavme si (a pre veľa z vás pripomeňme) niekoľko základných nevyhnutností.

Komfort pre vaše nohy
V období jesenných lejakov a vlhkého snehu padnú vhod goratexové bežecké topánky, ktoré vytvárajú dobrý tepelný komfort a za bežných podmienok neprepúšťajú dovnútra vlhkosť. Neskúšajte sa v nich však brodiť cez kaluže. Keď si naberiete vodu vrchom, goratexová technológia neprepustí nič von.

Behanie na snehu a predovšetkým na ľade nie je práve bezpečné, ak sa naň riadne nepripravíte. Napríklad tak, že si na obuv natiahnete návleky alebo si aspoň obujete obuv s krosovou podrážkou. Jej hrubší dezén vám pomôže hlavne pri behu v čerstvom alebo hlbšom snehu, menej už na ľadovcoch a ušľahanom či udupanom snehu.

Na jeseň a v zime venujte mimoriadnu pozornosť výberu ponožiek. Osvedčili sa predovšetkým hrubšie, prípadne dvojvrstvové. Snáď už ani nemá cenu dodávať, že aj tie by mali byť z funkčného materiálu. Ponožky, ktoré sú z väčšej časti vyrobené zo špeciálne vyvinutých materiálov, lepšie sedia na nohe ako bavlnené a ani sa nežmolia. To oceníte práve v prípade hrubších ponožiek, pretože ak by sa vám na chodidle zhŕňali a žmolili, odskáčete si to nepríjemnými otlakmi.

Čo si obliecť na zimnú trasu?
Výber oblečenia závisí od vonkajšej teploty a sily vetra, „nadbytočné“ vrstvy si zoberte so sebou do ľadvinky:
• tenké, ale teplé spodné tričko z funkčného materiálu,
• tenké tričko z funkčného materiálu (vpredu môže mať vrstvu chrániacu pred vetrom),
• mikinu z funkčného materiálu,
• bežeckú reflexnú bundu,
• rukavice,
• čelenku a čapicu z funkčného materiálu (pri použití čiapky z pleteného materiálu sa vám pri zmrznutí potu na hlave vytvorí ľadová vrstva),
• teplejšiu spodnú bielizeň,
• nohavice z funkčného materiálu (zateplené elastické a podľa potreby vrchné šuštiakové, odolné proti vetru).

Článok je pokračovaním jeho prvej časti Rešpektujte nástrahy jesene.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 12:50