StoryEditor

Rešpektujte nástrahy jesene (III.)

15.11.2010, 23:00
Ak má jesenné obdobie a začiatok zimnej sezóny splniť svoj účel, ktorým je tréning vytrvalosti, musíte byť celý čas fit. Pomôcť k tomu by vám mohli aj nasledujúce tipy.

Ak má jesenné obdobie a začiatok zimnej sezóny splniť svoj účel, ktorým je tréning vytrvalosti, musíte byť celý čas fit. Pomôcť k tomu by vám mohli aj nasledujúce tipy.

Beh v daždi
Čo môžete urobiť pre to, aby ste nepremokli? Odpoveď je pomerne jednoduchá: oblečte si nepremokavú bundu. Ochránite tak aspoň trup a ruky pred premočením a následným prechladnutím. Nohy, obzvlášť keď sa na poľnej ceste len ťažko vyhnete kalužiam, málokedy udržíte v suchu. Je preto dôležité, aby ste sa mohli čo najskôr po ukončení tréningu prezliecť do suchého. Ideálne je, keď môžete čo najskôr po behu vliezť do sprchy, trochu sa v nej prehriať a zároveň premasírovať froté osuškou a dať si čaj či iný teplý nápoj, aby ste sa prehriali aj vo vnútri. Vôbec nezaškodí, keď na štvrťhodinku zaleziete pod deku a chvíľu si odpočiniete. Boj s dažďom totiž z vášho tela vysaje viac energie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. V prípade, ak vás ešte po tréningu čakajú nejaké úlohy a vy ich nechcete len tak odbiť, je lepšie si trošku dobiť baterky. A nezabudnite ani na svoju bežeckú obuv. Nesušte ju na radiátore, lepšie je vypchať ju novinami, aby poriadne a hlavne prirodzene vyschla.

Podobný postup – čo najskôr sprcha, suché oblečenie, niečo teplého – možno odporučiť aj pre prípad, ak vonku nespadla ani kvapka. V chladnom počasí totiž môžeme prechladnúť veľmi ľahko – stačí len o niečo dlhšie zostať v prepotenom oblečení. Ďalších niekoľko dní by ste takmer určite kýchali, chrchlali a potili sa, čo nie je pre nikoho príjemné.

Beh ako liek
Môže sa stať, že dodržíte všetky odporúčania, a napriek tomu vás postihne ľahšie prechladnutie. V tom prípade vám pri liečbe pomôže práve beh. Uvoľní zapchatý nos, zbaví vás nepríjemných pocitov a podporí odkašliavanie, a to všetko bez toho, aby sa priebeh nachladnutia zhoršil alebo sa predĺžilo jeho trvanie.

Túto liečbu však nie je možné lámať cez koleno. Dôležité je predovšetkým to, ako sa pri tréningu cítite. A samozrejme, záleží aj na „klinickom obraze“ – ako hovoria lekári. Sú bežci, ktorí trénujú s chrípkou, či inými vírusovými ochoreniami, ale to je nezodpovedné a môže to mať vážne následky.

Ak nemáte horúčku a vaše problémy sú lokalizované „nad krkom“ (prechladnutie, kýchanie, „ťažká hlava“, prípadne mierne škriabanie v krku), nemalo by stredné zaťaženie pri športe viesť k zhoršeniu stavu. Ak nemáte istotu, začnite s veľmi miernym tréningom. V prípade, že po desiatich minútach cítite subjektívne zlepšenie stavu, tréning dokončite.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 03:18