StoryEditor

Vybehnite z bežiaceho pásu

16.01.2011, 23:00
Tí čo v poslednej dobe trénovali častejšie na bežiacom páse, si môžu vďaka priaznivému počasiu vybehnúť von a absolvovať tak svoje pravidelné kilometre práve tam.

Tí čo v poslednej dobe trénovali častejšie na bežiacom páse, si môžu vďaka priaznivému počasiu vybehnúť von a absolvovať tak svoje pravidelné kilometre práve tam.

Ak ste dlhšiu dobu venovali svoju pozornosť práve behaniu vo "fitku", uvedomte si, že behanie vonku je pre organizmus o niečo viac stresujúce a môže naň časom reagovať zraneniami. Je pravda, že bežiaci pás nie je zrovna najmäkšou podložkou pri behaní, avšak netreba zabúdať že vytvára iné podmienky pre beh, ako beh vonku.

Prinášame vám pár rád, ako práve tento prechod zvládnuť čo najlepšie a i pre tých, čo nebehajú na páse, môžu tieto rady priniesť pozitívne tipy pri ich tréningu.

Ľahký začiatok
Začnite vonku behať tak 1-2 krát týždenne. Ak na páse bez problémov zvládate ubehnúť 30 minút vkuse, vonku tento beh prekladajte chôdzou 1:1, aby sa vaše kĺby tak netrápili. Ďalšie týždne pridávajte viac behu v pomere 2:1, ... atď.

Pomalý začiatok
Bežiaci pás je iba "mašinka", ktorá vám sotva povie, aká rýchlosť je najvhodnejšia a preto často beháme na páse neprimerane rýchlo, či príliš pomaly. Keď  vybehnete von, sami si čo najlepšie určite, aké tempo je pre vás najvhodnejšie. Pozor však, aby ste "neprepálili" a nezostala vám na beh vonku iba nemilá spomienka. Prinášame vám pár tipov, ako tomu predísť: 
Ak ste boli zvyknutí behávať približne 10 minút na 1,5 kilometra, vonku si dajte záväzok, že to bude o minútu viac na rovnakú vzdialenosť. Postupne vzdialenosť zvyšujte a budete prekvapení, ako vám to ide!

Robte prestávky
Ak cítite, že je potrebné si urobiť prestávku chôdzou, urobte tak. Predidete tak prepáleniu.

Pripravte sa na zlé počasie
To možno v posledných dňoch nehrozí, ale ak skutočne beh beriete vážne, váš šatník by mal obsahovať aj vode a vetru - odolné časti oblečenia!

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 20:07